Connect
To Top

10 lucruri pe care doar mamele care au fost însărcinate iarna le ştiu

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates.

În timpul iernii este pace pe pământ, dar nu şi pentru femeia însărcinată. Zăpada nu creează doar o imagine frumoasă anotimpului, ci prezintă un pericol şi o povară pentru o femeie care încearcă să rămână teafără în timp ce copilul ei creşte în pântece.

Acesta poate fi cel mai frumos anotimp pentru majoritatea, dar pentru o femeie însărcinată, iarna îi poate complica existenţa. Lucrul pe care cei din jur nu-l conştientizează este că o femeie însărcinată este preocupată de sarcină în timp ce are de făcut şi alte lucruri obişnuite la care se adăugă şi mersul greoi prin zăpadă, pericolul de alunecare, o posibilă răceală, etc.

Iată 10 lucruri pe care doar o mamă care a fost însărcinată iarna le cunoaşte şi nu sunt deloc plăcute, dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrică-ginecologie, îţi oferă cele mai bune sfaturi pentru a trece cu bine de acestea.

Cizme prea strânse

Deşi există anumite lucruri neplăcute dacă eşti însărcinată în timpul verii, unul dintre cele mai mari beneficii este posibilitatea de a purta o pereche de papuci comozi oriunde. Este mult mai uşor decât să îţi faci griji că picioarele tale se vor umfla în cizme.

Încălţămintea tinde să fie mai greoaie pe măsură ce temperatura scade şi apare senzaţia de disconfort. Sarcina, de asemenea, provoacă retenţia de apă şi umflarea picioarelor, astfel încât cizmele de anul trecut ar putea fi destul de strânse, mai ales după ce ai mers mult prin zăpadă, dea aceea este bine să previi acest lucru.

Eliminarea hainelor pentru a folosi toaleta

Frigul din timpul iernii te determină să iei pe tine mai multe straturi de haine, atunci când vrei să ieşi din casă. Dar ce te faci când trebuie să mergi urgent la toaletă şi nu ştii ce să dai prima dată după tine: eşarfa care atârnă până la burtă, haina lungă, mănuşile, etc.

Sarcina poate fi o problemă pentru mame în toate anotimpurile din cauza presiunii pe care bebeluşul o pune asupra sistemului urinar. În timpul iernii, fiecare femeie însărcinată trebuie să-şi facă un plan înainte pentru a nu avea nu accident nedorit”, spune dr. Silviu Iștoc.

Sporturile de iarnă

Pentru o femeie atletică, sarcina poate fi un pic cam grea din acest punct de vedere. Asta pentru că unele sporturi nu sunt permise în aceste luni, în special sporturile de iarnă care pot crea multe probleme.

Schiatul în pantă este periculos, deoarece o cădere ar putea dăuna copilului. Chiar şi pentru sportivii cu experienţă, nu recomand ca femeia însărcinată să aleagă aceste sporturi în sarcină, acestea putând provoca detaşarea placentei şi naştere prematură”, explică specialistul.

Mâncărimea provocată de lână

Hainele de iarnă pot crea mâncărimi mai ales dacă sunt alăturate direct de piele. Mâncărimea este o problemă importantă pentru multe femei însărcinate, în special pe burtă, unde pielea se întinde. Uneori, hormonii pot provoca unele mâncărimi suplimentare pe palme şi pe tălpi, iar orice femeie care suferă de eczeme este probabil să simtă şi mai multe efecte în timpul celor nouă luni de sarcină.

Aceştia sunt factorii normali care creează mâncărimi la nivelul pielii,  dar există, de asemenea, o afecţiune severă care ar putea provoca astfel de simptome. Colestaza de sarcină este o problemă gravă a ficatului, iar de multe ori mâncărimea este singurul simptom, deci dacă lucrurile devin intense, discută imediat cu medicul”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Cei din jurul tău sunt răciţi

Răceala şi gripa din sezonul rece nu sunt niciodată uşoare, dar pentru femeile gravide, pot fi îngrozitoare. Unele femei însărcinate au mai mereu probleme cu nasul, cauzate de rinita de sarcină. Dar, dacă apar alte simptome, cum ar fi strănutul, durerile de cap şi durerile de corp, înseamnă că s-a instalat o răceală.

Femeile gravide sunt mai predispuse la răceli decât în ​​mod normal, deoarece corpul lor lucrează mai mult la crearea unei vieţi noi decât la sistemul lor imunitar. De aceea este bine să te fereşti de toţi factorii care ţi-ar putea crea astfel de probleme, dar, mai ales, stai departe de cei care sunt răciţi în jurul tău.

Mai multe straturi de haine

Deşi este frig afară, femeile însărcinate se confruntă cu acele bufeuri care le iau prin surprindere şi de mult ori le creează o senzaţie de sufocare, mai ales dacă sunt îmbrăcate prea gros.

Cea mai bună modalitate de îmbrăcăminte pentru iarnă este utilizarea straturilor. Un tricou subţire pe dedesubt poate fi perfect în momentele în care simţi că ai 100 de grade. Apoi adaugă o cămaşă cu mânecă lungă şi un pulover înainte de a îmbrăca haina. Straturile de haine te fac să te simţi confortabil în această perioadă, chiar dacă este frig afară.

Sângerări nazale

Aerul uscat poate irita nasul în mod obişnuit, mai ales dacă femeia însărcinată respiră mai des. Creşterea circulaţiei sanguine creează, de asemenea, posibilitatea mai multor sângerări nazale.

Este bine ca umiditatea să fie crescută în camera unde stai. Dacă sângerarea nu se opreşte după câteva minute poate fi vorba de o altă afecţiune. Pericolul este mai mare mai ales în cazul în care tensiunea arterială este crescută.

Călătoriile la rude

Când o femeie este însărcinată, uneori doar un drum până la magazinul alimentar se simte ca o  călătorie în Honolulu. Dar în timpul sezonului de iarnă, rudele se vizitează cel mai des. Plecările în timpul sarcinii pot fi incomode şi chiar periculoase.

În timpul unei călătorii prelungite – cu avionul sau cu maşina – o femeie însărcinată este expusă riscului de a genera cheaguri de sânge. Cel mai bun mod de a evita acest lucru este de a lua pauze frecvente şi de a merge pe jos.

Statul în casă mult timp

Când este rece afară şi este zăpadă, uneori este mai bine pentru o femeie însărcinată să rămână în interior şi să aştepte, iar această aşteptare se poate prelungi mult timp. Statul în casă afectează mulţi oameni în timpul iernii, deoarece apare agitaţia din cauza lipsei de vitamina D şi a socializării cu oamenii.

În timp ce este de înţeles precauţia, este recomandat să încerci să ieşi afară în fiecare zi, pentru a avea o stare de spirit mai bună. Aerul proaspăt şi razele de soare pot face minuni pentru femeia însărcinată care stă mult timp în casă.

Curăţatul maşinii de zăpadă

Dacă te încumeţi să ieşi la o plimbare cu maşina în timpul sarcinii, va trebui să îţi cureţi mai întâi zăpada de pe parbriz. Acest lucru poate părea de-a dreptul chinuitor, mai ales dacă nu ai ustensilele potrivite.

Mai mult, intrarea şi ieşirea din maşină a femeii însărcinate cu uneltele în mână pot fi atât de incomode încât o expediţie pe Everest ar să pară floare la ureche. Este bine să eviţi astfel de activităţi care pot fi un pericol pentru sarcină.

Dr. Silviu Iștoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteţi citi pe www.dristoc.ro şi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc.

 

 

More in Parenting