Connect
To Top

5 intrebari pe care sa i le pui medicului despre celulele stem

Decizia de a recolta celule stem la nastere necesita timp de gandire si multe aspecte de analizat. Cei mai multi dintre viitori parinti au nelamuriri privind acest subiect, pornind de la recoltarea in sine pana la informatii despre contract. Fiind un subiect atat de delicat si extrem de important pentru sanatatea viitorului copil, este esential ca fiecare intrebare sa primeasca raspunsul corect.

De aceea, specialistii de la Stem Cells Bank, banca de Celule Stem care ofera biotehnologie de ultima generatie in procesarea celulelor stem si care a introdus in Romania sistemul Sepax 2, cel mai performant sistem de stocare la ora actuala. au raspuns la cele mai frecvente intrebari astfel incat decizia finala sa fie bazata pe informatii corecte si complete.

Procesul de recoltare – sigur atat pentru mama, cat si pentru fat

Nu exista niciun pericol pentru mama sau copil. Dupa nastere, nou-nascutul va fi preluat de neonatolog sau moasa si i se va acorda ingrijirea necesara. Ulterior, dupa spalarea cu ser fiziologic si pulverizarea unei substante dezinfectante, vena ombilicala va fi punctionata pentru ca sangele sa fie colectat. Dupa colectare, kit-ul va fi transportat pentru analiza ulterioara a probei in laboratorul Stem Cells Bank.

Grefa de sange va fi intotdeauna disponibila intr-o banca privata

De ce este important sa stochez sangele din cordonul ombilical la o banca privata? „Gasirea unui donator compatibil pentru pacient este foarte dificila si uneori, chiar imposibila. Exista sase proteine cu rol esential care determina daca o grefa va fi respinsa sau nu. Din pacate, aceste proteine au intre 59 si 124 de tipuri de celule diferite, deci posibilitatea de a exista o compatibilitate totala cu 6 din 6 proteine identice intre un beneficiar si un donator este extrem de scazuta. Solutia acestei probleme este stocarea grefei de sange din cordonul ombilical al copilului. In cazul in care este nevoie de celule stem pentru transplant, Stem Cells Bank va elibera in 48 de ore grefa, iar compatibilitatea in cazul transplantului autolog va fi absoluta, de 6/6. In cazul folosirii grefei pentru un al doilea copil cu aceiasi parinti biologici exista o posibilitate de compatibilitate de 6/6 in timp ce probabilitatea este de 25% (una din patru combinatii)”, afirma conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Medicul ginecolog sau moasa vor preleva grefa de sange

Obstetricianul si moasa sunt persoanele autorizate si cu pregatirea specifica necesara pentru a efectua o recoltare de succes. Este important sa inmanati obstetricianului kitul de colectare Stem Cells Bank inainte de nastere. Procedura este foarte usoara si sigura.

Grefa de sange va fi testata pentru 5 virusuri inainte de a fi stocata

Bancile de celule stem trebuie sa respecte in totalitate directivele UE 2004/23/CE, 2006/17/CE si legislatia romaneasca pentru donarea, recoltarea si testarea de tesuturi si celule umane. Toate bancile de celule stem trebuie sa respecte legislatia si sa testeze prezenta a cinci virusuri care sunt foarte periculoase si care pot fi transferate direct de la mama la copil, existand pericolul de infectare a grefei: HIV, VDRL, CMV, Hepatita B, Hepatita C. In cazul in care unul dintre aceste virusuri este detectat, grefa de sange nu este depozitata. Nu uita ca Stem Cells Bank va returna in totalitate depozitul initial in cazul in care grefa nu poate fi stocata.

Grefa trebuie sa indeplineasca atat criterii calitative, cat si cantitative pentru a fi stocta

Criteriile calitative: absenta infectiilor virale si a fungiilor sau a infectiilor bacteriene. Criterii cantitative: mai mult de 200 de milioane de leucocite TNC sunt necesare pentru a accepta o grefa si pentru a continua crioconservarea sa, fara a fi nevoie de nici un acord special in privinta aceasta. Fiecare grefa este verificata si ii este masurat volumul. Cu cat este mai mare volumul, cu atat mai mare este numarul de celule stem din grefa de sange. In cazul in care numarul de celule este mai mic de 200 milioane, singura posibilitate pentru a fi folosita intr-un transplant este multiplicarea celulelor. Ca urmare a cercetarilor din domeniu, credem ca multiplicarea celulelor va fi posibila in viitorul apropiat.

Stem Cells Bank este singura Banca de Celule Stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Din aceasta vara Stem Cells Bank a achizitionat cel de-al doilea ehipament Sepax 2®, marind astfel capacitatea de procesare automata. Mai mult decat atat, Sepax 2® proceseaza fiecare unitate de sange din cordonul ombilical in mod individual, respectand specificitatea sa biologica si caracteristici unice ale celulei.

Utilizand sistemul Sepax 2® pentru separarea celulara a sangelui, orice risc de contaminare in laborator este practic eliminat. Biosafe Sepax 2® intrece orice alta tehnica de procesare a sangelui din cordonul ombilical, oferind cele mai bune rezultate pentru fiecare grefa.

Serviciile Stem Cells Bank vin acum cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania (conform cifrei de afaceri). Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate, procesate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Si, foarte important, celulele vor fi acolo peste 20 de ani, peste 50 ani sau oricand va fi nevoie de ele. Mai multe informatii pe www.stemcellsbank.ro.

More in Parenting