Connect
To Top

Ce se intampla in corpul tau in primele 6 saptamani dupa nastere

Perioada imediat urmatoare de dupa nastere vine cu provocari la fel de mari ca in timpul celor noua luni de sarcina. Cu toate acestea, transformarile corpului sunt perfect normale, organismul tau adaptandu-se la noua etapa din viata ta ca proaspata mamica. De aceea, este important sa stii cum vor decurge urmatoarele 6 saptamani, timpul teoretic de recuperare postpartum.

Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne prezinta punctual prin ce transformari fizice trece o proaspata mama de-a lungul celor 6 saptamani de dupa nastere.

  1. Prima saptamana

„Prima saptamana postpartum este cea mai intensa din punct de vedere al acomodarii si al recuperarii. Tocmai ai trecut prin experienta nasterii, ai grija de un nou-nascut si este posibil sa fi trecut prin cateva complicatii precum rupturi vaginale sau de perineu. Vaginul si intreaga zona pelvina sunt dureroase, umflate si eventual, intr-o stare nu prea buna. Resimti o tensiune si la nivelul sanilor care poate fi deseori incomoda. Mai mult decat atat, daca nasterea a fost efectuata prin cezariana, acum trebuie sa te recuperezi dupa o interventie chirurgicala. Toate organele se reaseaza, nivelul hormonilor se schimba rapid, iar corpul se pregateste (si invata) sa alapteze” afirma dr. Silviu Istoc.

In prima saptamana, te poti astepta sa ai sangerari puternice postpartum, inclusiv eliminarea de cheaguri de sange. Acest lucru se intampla indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana. Secretia vaginala (numita lohii) nu este doar sange; contine si membrana mucoasa care a captusit uterul in timpul sarcinii. In aceasta perioada este recomandat sa utilizezi abosrbante timp de cateva saptamani. Nu folosi tampoane interne deoarece acestea pot provoca infectii.

  • Saptamana a doua

In acest moment, este posibil sa te simti mai bine, dar cu siguranta perioada de recuperare nu s-a terminat. Probabil inca te confrunti cu sangerari vaginale, dar nu atat de intense. Este normal ca sangerarea sa dureze (si sa se reduca) in aceasta a doua saptamana. Vei observa ca o parte din secretia vaginala este de culoare roz-maroniu sau de culoare galbuie; acest lucru este, de asemenea, normal.

„De acum, este mai putin probabil sa experimentezi dureri acute sau usturime, desi poti simti inca o durere moderata. Daca ai trecut prin interventia denumita epiziotomie, este posibil sa resimti o mancarime pe masura ce pielea se vindeca” adauga dr. Istoc.

  • Saptamanile 3 – 6

In aceasta etapa ar trebui sa te simti din ce in ce mai bine. Probabil esti epuizata din cauza grijii asupra nou-nascutului, dar incepi sa te relaxezi. Insa, nu uita ca te afli in continuare in perioada de recuperare si cel mai probabil nu ai primit inca acceptul pentru activitati mai extenuante.

Sangerarea postpartum ar trebui sa fie foarte usoara acum si ar trebui sa se termine in aceasta faza. Daca revine sau daca sangerezi puternic, trebuie sa te adresezi imediat medicului. Odihneste-te suficient si nu depune prea mult efort fizic, astfel incat sangerarea sa se reduca la minimum, iar recuperarea sa fie mai rapida.

De asemenea, zona vaginala nu ar trebui sa mai fie foarte dureroasa, desi probabil ca inca nu te vei simti suficient de bine pentru activitatea sexuala. Cicatricea data de cezariana poate fi sensibila sau chiar amortita. Acest lucru este normal, deoarece incizia taie nervii din jurul zonei, necesitand timp pentru a se recupera (nu se pot reconecta niciodata complet). S-ar putea ca burtica sa fie inca acolo. Dar nu iti face griji, uterul tau se micsoreaza treptat spre dimensiunea normala.

Fiecare femeie experimenteaza nasterea si perioada postpartum in ritmul propriu. Tot ce ai de facut este sa-ti asculti corpul, iar cand crezi ca ceva nu este in regula adreseaza-te medicului pentru a depista orice fel de problema!

Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

More in Sanatate