Connect
To Top

Celulele stem – un real ajutor pentru pacientii cu boala Crohn

Domeniul medicinei este intr-un continuu progres, rezultate promitatoare obtinandu-se in tratamentul diferitelor boli si afectiuni, prea putin cercetate pana in prezent. Celulele stem joaca un rol semnificativ in studiile si cercetarile efectuate, prezentand caracteristici unice in repararea tesutului deteriorat sau bolnav.

De curand, studiile arata rezultate excelente pentru terapia cu celule stem in cazul bolii Crohn, afectiune digestiva cronica, cu mecanism autoimun, diagnosticata cel mai frecvent la persoanele tinere. Inflamatia din boala Crohn poate afecta orice segment de tub digestiv, cu o predilectie pentru capatul inferior al intestinului subtire si inceputul intestinului gros.

Astazi, specialistii de la Stem Cells Bank, iti prezinta tot ce trebuie sa stii despre boala Crohn si cum proprietatile unice ale celulelor stem pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Ce este boala Crohn si cum se manifesta?

Boala Crohn este o afectiune inflamatorie intestinala care afecteaza de obicei ileonul terminal (extremitatile intestinului), dar poate afecta intregul tract gastrointestinal, de la gura pana la anus. Netratata, boala Crohn poate duce la o inflamatie a tractului gastrointestinal care provoaca durere, disconfort si probleme digestive.

Simptomele variaza de la usoare la severe, in functie de partea tractului digestiv afectat, si pot aparea si disparea cu perioade alternative de falsa vindecare. Principalele simptome ale bolii Crohn sunt:

  • Diaree;
  • Dureri abdominale (zona abdomenului) cu crampe;
  • Febra peste 38;
  • Sangerari rectale;
  • Oboseala cronica;
  • Lipsa apetitului si pierderea in greutate;
  • Senzatia de presiune in intestine, chiar daca intestinele sunt deja goale;

Cauzele aparitiei bolii Crohn

Pana in prezent nu s-a identificat o cauza unica pentru dezvoltarea acestei boli, insa, exista anumiti factori precum disfunctii ale sistemului imunitar, factori ereditari sau de natura infectioasa.

In ceea ce priveste varsta, afectiunea se manifesta, cel mai frecvent, la persoanele sub 30 de ani. De asemenea, 1 din 5 persoane diagnosticate cu boala Crohn au rude de grad I cu aceasta afectiune. Fumatul este un alt factor care poate determina evolutia negativa a bolii.

Celulele stem in ameliorarea simptomelor bolii Crohn – Studiu de caz

Studiul de caz prezinta situatia unei femei americane caucaziene in varsta de 25 de ani, diagnosticata cu boala Crohn. Din 2011 avea probleme cu glandele suprarenale si tiroida, precum si anemie asociata cu sangerarea gastrointestinala.

Tratamentul a constat in administrarea intravenoasa a 300 de milioane de celule stem mezenchimale din cordonul ombilical. La trei luni dupa tratament, pacienta a raportat o imbunatatire semnificativa a simptomelor.

Chestionarul post-tratament a indicat o imbunatatire cu 95% in ceea ce priveste miscarile intestinale, disconfortul abdominal si sangerarile rectale. De asemenea, s-a evidentiat o imbunatatire cu 70% a nivelului de energie, pacienta raportand ca a inceput sa mearga din nou la scoala pentru a urma studii superioare, ceea ce nu a fost posibil inainte de tratament.

Care este rolul celulelor stem?

Celulele stem sunt responsabile de mentinerea sanatatii noastre. Cele recoltate la nastere din sangele ombilicoplacentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate – fundamentale pentru sistemul nostru imunitar si pentru sange. Fiind recoltate la nastere, acestea reprezinta cea mai pura forma de celule stem, nefiind afectate de imbatranire sau de alti factori externi. Celulele stem sunt extrem de importante pentru organismul uman, deoarece ele se pot dezvolta in alte tipuri de celule (musculare, sanguine, s.a.), care pot forma la randul lor testuturi si organe in corpul uman.

„Celulele stem recoltate la nastere au doua proprietati cardinale. Prima este asa-numitul self-renewal, adica se pot inmulti creand copii identice. Iar in al doilea rand, sunt celule nediferentiate, insemnand ca se pot diferentia in multe alte tipuri de celule”, explica dr. Ioana Tudorache, medic primar Ginecologie in cadrul MedLife Brasov, la Podcastul Medical. Vezi intregul podcast aici.

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, parintii au siguranta ca celulele stem ale copilului sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

Inscrie-te la Concursul lunii mai, organizat de Stem Cells Bank si poti castiga un pachet de recoltare si stocare celule stem, dar si un set cadou Lansinoh. De asemenea, primesti garantat un eBook cu sfaturi despre ingrijirea bebelusului. Inscrierea se face accesand https://stemcellsbank.ro/concurs-mai

More in Sanatate