Connect
To Top

Cum sa te pregatesti fizic si mental pentru nastere. Sfaturi de la un medic ginecolog

Planificata sau nu, sarcina reprezinta atat o experienta minunata, cat si una foarte imprevizibila. In timp ce fiecare viitoare mamica va aborda diferit intreaga perioada, exista multe lucruri utile pe care le poti face pentru a te pregati din punct de vedere mental si fizic pentru momentul mult asteptat: nasterea.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, iti recomanda cateva lucruri utile pe care sa le faci in perioada sarcinii pentru a-ti pregati corpul si mintea pentru nastere.

  1. Continua sa faci miscare

Mersul pe jos reprezinta una dintre cele mai simple, dar mai eficiente modalitati de a-ti antrena corpul – oferind beneficii chiar mai mult decat la nivel fizic. Integrarea in rutina zilnica a mersului pe jos regulat iti va imbunatati starea emotionala si rezistenta fizica, ambele fiind necesare pentru nastere. Nasterea este un eveniment ce implica rezistenta pentru majoritatea femeilor, astfel exercitiile fizice regulate sunt foarte utile. De asemenea, incearca yoga prenatal sau inotul.

  1. Invata sa respiri corect

Una dintre cele mai bune modalitati de a sprijini starea fizica (dar si mentala si emotionala) este sa fii atenta la respiratie. Daca esti obisnuita sa nu respiri adanc sau observi ca atunci cand esti intr-o situatie tensionata sau stresanta respiri mai putin (sau nu la fel de bine), exerseaza inspiratia profunda de mai multe ori pe parcursul zilei.  In situatii speciale, respiratia ii ofera creierului suficient oxigen pentru a ramane atent astfel incat sa poata face urmatoarea actiune corecta.

  1. Odihneste-te

„Ia in considerare faptul ca travaliul va fi, mai degraba, un maraton, nu un sprint. Corpul tau trebuie sa se odihneasca, sa se adapteze schimbarilor si sa se pregateasca. Odihna sustine toate structurile fizice ale corpului, precum si starile tale mentale si emotionale. Spre sfarsitul sarcinii, s-ar putea chiar sa simti o nevoie mai accentuata de odihna – asculta-ti vocea interioara. Este cel mai bun ghid al tau”, afirma dr. Silviu Istoc.

  1. Conecteaza-te cu sinele tau

A fi in conexiune cu organsimul si corpul tau poate fi cel mai mare sprijin in timpul nasterii. Exista o multime de modalitati de a lucra la acest lucru in timp ce esti insarcinata. Mediteaza, asculta-ti gandurile, deconecteaza-te de la griji cel putin o ora in fiecare zi. In acest mod, vei reusi sa ramai calma, sa-ti identifici fricile si sa le poti rezolva.

  1. Constientizeza-ti puterea interioara

Fii constienta ca poti face toate aceste lucruri – sarcina, nasterea, maternitate. Ai o capacitate mult mai puternica decat crezi, de aceea poti avea pe deplin incredere in tine! Nasterea este plina de tranzitii, iar cea mai mare dintre toate este ca devii mama. Nu vei da nastere doar unei fiinte, ci te vei transforma tu intru-totul.

Ai grija de tine pe toate planurile: fizic, mental si emotional. Aminteste-ti mereu ca a fi puternica nu inseamna a face mai mult, ci a face ce e necesar. Discuta intotdeauna cu medicul tau si luand in considerare sfaturile de mai sus, cu siguranta vei avea o experienta usoara a nasterii.

Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

More in Sanatate