Connect
To Top

Investigatii obligatorii dupa varsta de 40 de ani

Vizitele medicale regulate reprezinta un factor important in mentinerea sanatatii si chiar prevenirea anumitor afectiuni. Cand vine vorba de sanatatea feminina, fiecare etapa a vietii vine cu riscuri ce necesita investigatii amanuntite in functie de varsta la care femeia a ajuns. Daca tocmai ati trecut de varsta de 40 de ani, este momentul pentru noi investigatii astfel incat sa va asigurati ca totul este in regula.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, va prezinta care sunt investigatiile medicale recomandate dupa varsta de 40 de ani.

Examen ginecologic

„Un examen ginecologic ar trebui sa fie o parte importanta a planului dvs. preventiv de sanatate si bunastare pe masura ce treceti de la varsta fertila la menopauza. Acesta reprezinta o oportunitate pentru medicul dumneavoastra de a va evalua starea generala de sanatate, de a va masura nivelurile de hormoni si de a efectua un examen mamar si pelvian. Mai mult decat atat, acesta este si momentul potrivit pentru a purta o conversatie cu doctorul despre impactul scaderii productiei de estrogen asupra sanatatii si stilului dvs. de viata, de la bufeuri si sex dureros la subtierea oaselor si a schimbarilor de dispozitie”, afirma dr. Silviu Istoc.

Ginecologul dvs. este specialist in optiunile de tratament disponibile si va poate ajuta sa luati decizia corecta in functie de nevoile dumneavoastra. De asemenea, este posibil fie necesara o mamografie si o colonoscopie daca aveti peste 50 de ani. De asemenea, in functie de istoricul dvs., s-ar putea sa va fie recomandate analize de sange sau examinari de rutina pentru alte probleme, cum ar fi colesterolul, functia tiroidiana, diabetul si densitatea osoasa.

Examen pelvian

Un examen pelvian face, in general, parte din majoritatea vizitelor ginecologice si include o examinare externa a organelor genitale, precum si o examinare interna a vaginului si a organelor pelvine. Deoarece riscul anumitor tipuri de cancer creste odata cu inaintarea in varsta, examenul pelvian anual poate ajuta la identificarea chisturilor, a fibroamelor sau a unor simptome timpurii ale cancerului atunci cand inca este tratabil. De asemenea, permite medicilor sa diagnosticheze infectii, inclusiv infectii cu transmitere sexuala care pot aparea la orice varsta si sa prescrie tratamente adecvate. Un examen pelvian poate determina, de asemenea, problemele care cauzeaza incontinenta sau alte probleme urinare sau intestinale care pot creste odata cu varsta. Desi poate fi neplacut, examenul pelvian reprezinta o investigatie medicala foarte importanta.

Examenul Papanicolau

Examenul Papanicolau este un test de screening care poate detecta cancerul de col uterin sau celulele anormale in cel mai devreme stadiu posibil. Procedura se face in timpul examenului pelvian cu un specul introdus in vagin si o periuta ce colecteaza celule din colul uterin pentru testare. Acest test este adesea combinat cu un test pentru HPV – o infectie cu transmitere sexuala care poate provoca cancer de col uterin, in special pentru femeile de peste 40 de ani care probabil erau active sexual inainte ca vaccinarea HPV sa fie disponibila.

De asemenea, pastreaza o evidenta cu toate modificarile resimtite in ultimele luni, de la scaderea libidoului si tulburarile de somn, pana la probleme de greutate si durere la contactul sexual.Accestea ii vor oferi medicului o imagine mai completa a starii dumneavoastra de sanatate pe masura ce inaintati in varsta si astfel va veti asigura ca veti primi ingrijirea corespunzatoare.

Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

More in Sanatate