Connect
To Top

Rolul celulelor stem în insuficiența cardiacă și bolile cardiace congenitale

Terapia pe bază de celule stem este în prezent testată în mai multe studii de insuficiență cardiacă cronică. Principala preocupare a cercetătorilor este de a determina modul în care implementarea sa ar putea fi extinsă la practica clinică standard.

În ceea ce privește tipul de celule, cele mai bune rezultate par să fie obținute de celulele al căror fenotip se potrivește îndeaproape cu cel al țesutului țintă. Acest lucru argumentează în favoarea utilizării celulelor cardiace, printre care descendența cardiacă pluripotentă derivată din celule stem este deosebit de atractivă. În ceea ce privește mecanismul de acțiune, a existat o schimbare majoră de paradigmă prin care celulele nu mai sunt de așteptat să se integreze structural în miocardul receptorului, ci mai degrabă să elibereze biomolecule care favorizează procesele de reparare endogene.

Acest lucru implică concentrarea pe retenția celulară timpurie, mai degrabă decât pe supraviețuirea susținută a celulelor, astfel încât celulele să rămână în țesutul țintă suficient de mult timp și în cantități suficiente pentru a furniza factorii care stau la baza acțiunii lor.

„În ceea ce privește producția, o largă diseminare a terapiei cu celule cardiace necesită dezvoltarea unor sisteme automate care să permită obținerea de produse celulare foarte reproductibile. Acest lucru subliniază și mai mult interesul celulelor stem recoltate din cauza adecvării lor pentru extinderea și procedurile de control al calității relevante din punct de vedere industrial și rentabile”, explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

O altă cercetare în desfășurare, efectuată de Spitalul de Copii C.S. Mott de la Universitatea din Michigan Health, analizează dacă celulele stem, despre care s-a demonstrat că au efecte regenerative la pacienții adulți, ar putea păstra țesutul cardiac și la copii pentru a-i ajuta să întârzie sau, eventual, să evite transplantul de inimă în viitor.

Spitalul de Copii C.S. Mott de la Universitatea din Michigan Health, care are unul dintre cele mai mari programe de afecțiuni cardiace congenitale, a început să aplice terapia cu celule stem la bebelușii cu boală cardiacă cu un singur ventricul. Studiul include în mod specific copii cu Sindromul hipoplastic cardiac stâng, un defect în care ventriculul stâng al inimii este subdezvoltat și nu poate pompa în mod eficient sângele în organism.

În ciuda progreselor semnificative în asistența medicală și a tehnicilor chirurgicale, supraviețuirea pe termen lung a copiilor cu ventriculi unici rămâne limitată. Pentru aceste familii, singura terapie medicală viabilă este transplantul de inimă. Cercetările sugerează că terapia cu celule stem poate avea potențialul de a consolida și îmbunătăți funcția inimii la pacienții tineri care nu au alte opțiuni de tratament.

În timp ce transplanturile de inimă pot salva viețile acestor copii, opțiunea este limitată de disponibilitatea donatorilor, iar cei cu sindromul inimii stângi hipoplazice sunt predispuși la rezultate mai puțin promițătoare în comparație cu alți beneficiari de transplant de inimă.

De Black Friday pachetele de recoltare și stocare celule stem pe 20 de ani pot fi plătite în doar 10 rate anuale fixe, la cele mai avantajoase prețuri din an. Asigură viitorul copilului tău cu cea mai eficientă investiție acum!

Recoltarea celulelor stem la naștere este o formă de grijă pe care le-o porți pe viață copiiior tăi. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garanția MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România. Astfel, ai siguranța că celulele stem ale copilului tău sunt recoltate și stocate la cele mai înalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura bancă de celule stem din România care folosește cea mai avansată tehnologie disponibilă în lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automată, recuperarea celulară este maximă (99,78%) fără a fi nevoie de intervenții (și posibile erori) umane.

More in Parenting