Connect
To Top

Stadiile travaliului explicate de un medic ginecolog

Nasterea unui copil reprezinta un moment extrem de important in viata oricarei femei, punand totodata multe semne de intrebare pentru viitoarele mamici. Travaliul este unul dintre subiectele care  prezinta un interes major pentru femeile insarcinate, mai ales cand vine vorba de stadiile acestuia. Pentru ca fiecare corp este diferit, iar fiecare nastere are particularitatile sale, travaliul este diferit pentru fiecare femeie in parte. Cu toate acestea, stadiile prin care o sa treci in timpul travaliului raman aceleasi.

De aceea, astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital prezinta etapele travaliului pentru ca tu sa fii pregatita  momentului cel mare.

Stadiul 1 (dilatatia): faza latenta

„Prima dintre cele trei etape ale travaliului incepe cu faza latenta, care este de obicei cea mai lunga. Din fericire, este si cea mai putin intensa din punct de vedere al durerii. Cervixul incepe sa se dilate si sa se deschida. Femeia insarcinata va simti contractii de intensitate usoara pana la moderata. Acestea se pot manifesta pe o durata intre 20-40 secunde si vor aparea la intervale regulate. In aceasta faza, colul uterin se va dilata la 3-5 centimetri si se va subtia”, afirma dr. Silviu Istoc.

In timpul fazei latente este posibil sa prezinti oricare dintre urmatoarele semne:

 • Dureri de spate (constante sau cu fiecare contractie)
 • Crampe asemanatoare cu cele menstruale
 • Presiunea abdominala inferioara
 • Indigestie
 • Diaree
 • senzatie de caldura in abdomen
 • Ruptura membranelor amniotice (adica se va rupe apa), desi este mai probabil sa se intample in timpul travaliului activ

Stadiul 1 (dilatatia): travaliu activ

A doua etapa sau faza activa a travaliului dureaza, de obicei, doua-trei ore (nu este neaparat o regula, poate dura si mult mai mult), timp in care colul uterin se dilata complet (10 cm). Contractiile vor creste in frecventa si vor fi din ce in ce mai intense – cu alte cuvinte, dureroase. Pe masura ce devin mai lungi (in cele mai multe cazuri, dureaza de la 40 pana la 60 de secunde) si mai dese (la fiecare trei pana la patru minute, desi poate diferi de la caz la caz), poti resimti urmatoarele simptome:

 • Cresterea durerii si a disconfortului
 • Cresterea durerii de spate
 • Disconfort la nivelul picioarelor
 • Oboseala
 • Ruptura membranelor daca nu s-a produs deja

Stadiul 2: expulzia

In timpul celei de-a doua etape, numita expuzie – cea mai intensa faza – colul uterin este dilatat complet, iar copilul incepe sa coboare catre iesire. Din fericire, este o perioada scurta, ce dureaza in general de la 15 minute la o ora (desi uneori poate dura pana la trei ore). Dintr-o data, intensitatea contractiilor creste. Acestea pot deveni foarte puternice si au o durata de 60 pana la 90 de secunde. Deoarece sunt resimtite la numai doua sau trei minute distanta, poate parea ca abia te relaxezi inainte de a incepe urmatoarea contractie. In timpul expulziei, cu exceptia cazului in care ti s-a administrat anestezia epidurala, este posibil sa simti:

 • Presiune puternica in partea inferioara a spatelui si / sau perineu
 • Presiune rectala
 • Greata si / sau varsaturi
 • Somnolenta intre contractii
 • senzatie de strangere in gat sau piept
 • Oboseala sau epuizare

Dupa toate aceste prime 2 stadii ale travaliului a sosit momentul mult asteptat: nasterea! Acum, in sfarsit, micutul tau este pregatit sa vina pe lume!

Stadiul 3:  delivrenta

Nasterea nu se sfarseste odata cu expulzia fatului, doarece urmeaza stadiul 3, anume delivrenta (expulzia placentei). In aceste momente durerile au incetat in mare parte, si chiar daca ar fi, nu le mai simti. Pentru ca deja iti tii copilul in brate, si nimic altceva nu mai conteaza. In aceste momente ai putea incerca sa pui copilul la san, acest lucru ar ajuta, deoarece stimularea sanului ar duce la contractia uterului, implicit la expulzia mai rapida a placentei. Totodata,

Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

More in Sanatate