Connect
To Top

Top afectiuni in care celulele stem sunt eficiente. De ce este importanta recoltarea la nastere

A va dori tot ce este mai bun pentru viitorul vostru copil este un lucru absolut normal. Sanatatea lui este cea mai importanta, iar cum domeniul medical este intr-o continua dezvoltare, acum este mult mai usor sa aveti grija de ea!

Stiati ca sangele din cordonul ombilical este foarte eficient persoanelor cu anumite boli care pun viata in pericol, inclusiv unele tipuri de cancer? Acest lucru se datoreaza faptului ca acest cordon ombilical contine ceva foarte pretios: celule stem hematopoietice.

Astazi, specialistii de la Stem Cells Bank ne prezinta care sunt cele mai frecvente afectiuni in care celulele stem sunt eficiente.

Celulele stem se pot diferentia in toate tipurile de celule. O celula stem care se poate diferentia in toate tipurile de celule este numita celula totipotenta (celula stem embrionara), iar cea care se poate diferentia in unele tipuri de celule este numita pluripotenta (celula stem adulta). Comportamentul celulelor stem depinde de mediul in care se gasesc sau de tesutul in care se vor stabili.

„In corpul uman exista mai multe tipuri de celule stem, iar cele care pot fi recoltate la nastere se numesc hematopoietice, deoarece sunt celule pluripotente, cu potential principal de a se diferentia in celule de sange. De exemplu, in maduva osoasa reinnoirea celulelor se face constant cu scopul de a se diferentia in tipuri de celule hematopoietice, in principal in eritrocite si leucocite, in timp ce in intestin, in conditii obisnuite, prezenta acestora ramane stabila” afirma Conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Pana in prezent exista 80 boli tratabile cu celule stem, majoritatea fiind boli de sange. La nivel global celulele stem sunt utilizate tot mai des in medicina regenerativa si in boli precum diabetul de tip-1, in boli neurologice, cum ar fi paralizia cerebrala.

  1. Limfom

Celulele stem ofera o sansa la viata persoanelor cu limfom. Cunoscut si sub numele de transplant de celule stem, transplantul este un tratament ce consta in inlocuirea maduvei osoase bolnave cu celule stem sanatoase care va ajuta la dezvoltarea unei maduve osoase noi.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic: ganglionii limfatici, vegetatiile adenoide, splina, timus, amigdale sau maduva osoasa.

In prezent, peste 1,5 milioane persoane din intreaga lume traiesc cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli. Incidenta afectiunii se ridica la aproximativ 7% pe an, clasand aceasta afectiune pe locul trei in lumii.

  1. Leucemie

Transplantul alogen de celule stem este singura strategie terapeutica, potential curativa, pentru pacientii care sufera de leucemie cronica limfoida. Pana in urmaa cu zece ani, boala a fost considerata incurabila sau, posibilitatea era doar tratarea simptomelor pentru a intarzia progresia bolii.

Pe masura ce a crescut numarul cazurilor care au aratat eficacitatea si siguranta transplantului de celule stem pentru tratamentul altor tipuri de leucemii, interesul s-a intensificat pentru utilizarea acestei abordari, in tratarea bolnavilor mai tineri, care sufereau de leucemie cronica limfoida.

  1. Paralizia cerebrala

Paralizia cerebrala un termen ce descrie un grup de tulburari permanente ale functiei motorii, care sunt determinate de leziuni neprogresive ale unui creier in dezvoltare sau imatur.

Cercetarile ample din ultimului deceniu au dus la concluzia ca transplantul de celule stem este cea mai promitatoare optiune de tratament nu numai pentru a imbunatati starea generala de sanatate si de a preveni complicatiile secundare dar si pentru a ameliora leziunile neurologice. Mai mult decat atat, celulele stem echilibreaza raspunsul sistemului imunitar impotriva celulelor nervoase si elibereaza factorii care promoveaza cresterea celulara, stimuland celulele proprii pentru a accelera procesul de recuperare.

In calitate de parinti, sunteti responsabili sa faceti tot ce va sta in putere pentru a va proteja copilul. Stocarea celulelor stem este aliatul vostru impotriva multor afectiuni pe care le-ar putea dezvolta. Doar in luna iunie aveti sansa de a castiga un pachet de recoltare si stocare celulele stem daca va in inscrieti la concursul organizat pe www.stemcellsbank.ro/stemconcurs plus un discount de 300 euro garantat la achizitia oricarui pachet.

Stem Cells Bank, parte din grupul MedLife, este singura Banca de Celule Stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii si cel mai important se evita posibilele erori umane. Serviciile Stem Cells Bank vin acum si cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate, procesate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Si, foarte important, celulele vor fi acolo peste 20 de ani, peste 50 ani sau oricand va fi nevoie de ele.

More in Sanatate