Connect
To Top

Uterul retrovers – ce inseamna – detalii de un medic ginecolog

Anatomia corpului feminin este foarte complexa. Multe femei detin un uter pozitionat anormal, conditie numita „uter retrovers”. In acest caz, exista intrebarea daca exista posibilitatea instalarii unei sarcini sanatoase.

La aceasta intrebare ne va raspunde dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, alaturi de mai multe informatii despre uterul retrovers.

Ce este un uter retrovers?

In mod normal, uterul are forma de para si este asezat in continuarea vaginului, fiind usor inclinat anterior, deasupra vezicii urinare. Uterul retrovers este orientat usor spre posterior, in unele cazuri fiind deplasat usor catre stanga sau dreapta.

Simptome

De cele mai multe ori, uterul retrovers nu prezinta simptome, fiind in cele mai multe cazuri o predispozitie genetica. Insa, exista femei care pot resimti urmatoarele:

  • durere in vagin sau in partea inferioara a spatelui in timpul actului sexual
  • durere in timpul menstruatiei
  • probleme la introducerea tampoanelor
  • frecventa urinara crescuta sau senzatie de presiune in vezica
  • infectii ale tractului urinar
  • incontinenta usoara
  • proeminenta a abdomenului inferior

Cauze

Un uter retrovers este o variatie a anatomiei pelvine pe care multe femei o au inca de la nastere, fie o dobandesc pe masura ce se maturizeaza. Statistic, aproximativ un sfert dintre femei au un uter retrovers.

In alte cazuri, afectiunea poate avea o cauza de baza care este adesea asociata cu cicatrici sau aderente pelvine. Acestea includ:

Endometrioza. Tesutul cicatricial endometrial sau aderentele pot determina lipirea uterului intr-o pozitie diferita.

Fibroame. Fibromul uterin poate determina blocarea sau deformarea uterului sau inclinarea inapoi.

Boala inflamatorie pelvina (BIP). Cand este lasata netratata, BIP poate provoca cicatrici, care pot avea un efect similar cu endometrioza.

Uterul retrovers si sarcina

„In cele mai multe cazuri, un uter retrovers nu este considerat a fi o cauza de infertilitate, desi daca toate celelalte complicatii posibile au fost excluse, un specialist in fertilitate poate recomanda proceduri chirurgicale pentru a rectifica pozitia uterului.

Abilitatea spermatozoizilor de a ajunge in uter nu are nimic de-a face cu pozitia sa. A avea un uter retrovers poate fi o variatie anatomica normala, la fel ca si culoarea ochilor sau a parului”, afirma dr. Silviu Istoc.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

More in Sanatate