Connect
To Top

Cele mai importante analize de-a lungul sarcinii explicate de un medic ginecolog

De-a lungul sarcinii, fiecare viitoare mamica este nevoita sa efectueze anumite analize si teste medicale pentru a examina evolutia fatului, dar si a conditiei sale medicale in aceasta perioada delicata. Astfel de analize ofera informatii importante despre sanatatea mamei si a fatului, oferind posibilitatea evitarii complicatiilor in momentul in care anomaliile sunt detectate la timp.

Astazi, dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica – ginecologie in cadrul spitalului Medicover, ne prezinta care sunt cele mai importante analize medicale pe care o femeie insarcinata trebuie sa le efectueze si care este rolul lor.

  1. Testele de sange

„In primele vizite la medic, viitoarea mamica va fi supusa unui test uzual de sange. In acest stadiu incipient al sarcinii sunt importante informatiile despre starea de sanatate a mamei pentru a avea un reper despre cum ar putea evolua sarcina si cum o putem ajuta sa se dezvolte normal. Este cu adevarat esentiala o schema personalizata de investigatii si ecografii bazate pe nevoile fiecarei paciente”, afirma dr. Ana Chioveanu.

Analizele de sange vor identifica aspecte precum:

  • grupa de sange si factorul Rh. Daca sangele mamei prezinta un Rh negativ, iar al partenerului este Rh pozitiv, exista posibilitatea dezvoltarii unori anticorpi care se dovedesc periculosi pentru fat. Acest lucru poate fi prevenit prin administrarea de anticorpi specifici in jurul celei de-a 28-a saptamani de sarcina.
  • anemie, un numar scazut de globule rosii
  • hepatita B, sifilisul si HIV
  • imunitate la rubeola si varicela
  • fibroza chistica si atrofia musculara spinala
  1. Testul TORCH

Testarea TORCH este utilizata la identificarea anumitor infectii periculoase pentru fatul in curs de dezvoltare, fiind o analiza foarte importanta in sarcina. TORCH este un acronim al unor infectii incluse in screening:

Toxoplasma. Aceasta infectie este cauzata de un parazit preluat, de obicei, de la pisici. Bebelusii pot face toxoplasmoza congenitala. Daca nu este tratata, poate provoca orbire, surditate, convulsii si dizabilitate intelectuala.

Rubeola. Rubeola, numita si rujeola germana, este o infectie virala care se poate transmite cu usurinta de la o persoana la alta prin stranut sau tuse. Rubeola este mai putin frecventa astazi, datorita existentei vaccinului impotriva ei. Insa, gravidele cu rubeola pot transmite virusul copilului lor. Rubeola poate provoca avort spontan sau nastere prematura. De asemenea, poate provoca probleme cu inima, vederea, auzul si dezvoltarea copilului.

Citomegalovirus (CMV). CMV este un tip de virus herpes si este cea mai frecventa infectie congenitala la bebelusi. Mamele se pot infecta cu CMV prin contact sexual sau prin contact cu fluide corporale, cum ar fi saliva de la o persoana care are CMV. CMV poate provoca probleme pe termen lung la bebelusi, inclusiv probleme cu vederea, auzul si dezvoltarea mentala.

Virusul herpes simplex (HSV). Femeile insarcinate se pot infecta cu virusul herpes simplex genital prin contact sexual cu o persoana infectata. De asemenea, pot transmite infectia copilului in curs de dezvoltare in timpul nasterii. HSV la bebelusi poate provoca greutate mica la nastere, avort spontan si nastere prematura. De asemenea, poate provoca rani care afecteaza pielea, ochii si gura, precum si leziuni ale creierului si ale organelor.

Aceste infectii pot cauza probleme grave in timpul sarcinii, de aceea este esentiala detectarea lor cat mai timpurie, astfel incat sa poata fi tratate, daca tratamentul este posibil.

  1. Morfologiile fetale

Investigatiile amanuntite contribuie la prevenirea eventualelor complicatii, oferind informatii esentiale despre evolutia sarcinii. Morfologia fetala indica eventualele malformatii ale fatului, precum malformatii ale capului, ale fetei, lipsa unor membre, defecte cardiace, defecte renale sau, si mai grav, existenta mai multor defecte structurale care se pot grupa descriind un sindrom plurimalformativ.

Scanarea morfologica este o scanare cu ultrasunete care examineaza multe zone diferite ale fatului, dar si din jurul sau: cap si creier, coloana vertebrala, perete abdominal, inima, stomac, rinichi si vezica urinara, brate, picioare, placenta, cordon ombilical, lichid amniotic.

„De asemenea, in cursul ecografiei, se evalueaza dimensiunea, maturitatea si pozitia placentei fata de colul uterin. In cazul unei operatii de cezariana anterioare se evalueaza integralitatea cicatricei uterului si se observa daca placenta care acopera peretele frontal al uterului nu s-a unit cu cicatricea. Aceasta este o informatie esentiala pentru monitorizarea sarcinii de catre medicul ginecolog la pregatirea planului de nastere”, adauga dr. Chioveanu.

Sarcina reprezinta una dintre cele mai frumoase, dar dificile perioade din viata unei femei. Urmarirea in de-aproape a evolutiei sale este primordiala in vederea conceperii unui copil sanatos, aflat in afara oricarui pericol.

„Avand intotdeauna ca scop atingerea celor mai bune rezultate, ma dedic intru-totul fiecarei paciente oferind servicii complete de obstretica ginecologie. Pun pret pe o comunicare eficienta, respectuoasa si transparenta intre medic si pacient, intelegerea termenilor medicali de catre pacient fiind o prioritate pentru mine”, adauga dr. Chioveanu.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology si membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii, dr. Chioveanu activeaza in urmatoarele 3 clinci: Spiatlul Medicover, Clinica Medicover Piper si Fetal Care.

More in Business