Connect
To Top

5 cele mai temute complicatii ce pot aparea in sarcina

Sarcina este o calatorie frumoasa si transformatoare pentru multe femei, dar poate aduce si diverse complicatii care necesita o atentie atenta si interventie medicala. Desi majoritatea sarcinilor progreseaza fara probleme, este important sa fii informata de potentialele complicatii care pot aparea.

In acest articol, vom discuta despre cinci dintre cele mai temute complicatii ale sarcinii despre care ar trebui sa stie fiecare viitoare mama. Afla totul despre acestea direct de la dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica – ginecologie in cadrul spitalului Medicover.

  1. Diabet gestational

Diabetul gestational este o afectiune caracterizata prin niveluri ridicate de zahar din sange care se dezvolta in timpul sarcinii. Apare atunci cand organismul nu poate produce suficienta insulina pentru a satisface cerintele crescute ale sarcinii. Diabetul gestational poate prezenta riscuri atat pentru mama, cat si pentru copil.

„Lasat necontrolat, diabetul gestational poate duce la complicatii precum preeclampsie, nastere prematura si copilul sa dezvolte scaderea zaharului din sange sau obezitate mai tarziu in viata. Gestionarea adecvata, inclusiv modificarile dietetice, exercitiile fizice si, uneori, medicamentele, pot ajuta la controlul diabetului gestational.”, explica dr. Ana Chioveanu.

  1. Travaliul prematur

Travaliul prematur se refera la debutul travaliului inainte de a 37-a saptamana de sarcina. Nasterea prematura poate creste riscul aparitiei diferitelor probleme de sanatate pentru copil, inclusiv sindromul de detresa respiratorie, intarzieri in dezvoltare si dizabilitati pe termen lung. Medicii pot incerca sa intarzie travaliul prematur cu medicamente care ajuta la maturizarea plamanilor copilului sau prin repaus la pat si monitorizare atenta. Cu toate acestea, in ciuda acestor eforturi, travaliul prematur nu poate fi intotdeauna prevenit.

  1. Placenta Previa

Placenta previa este o afectiune in care placenta acopera partial sau complet colul uterin, blocand iesirea copilului prin canalul de nastere. Aceasta afectiune poate provoca sangerari severe in timpul sarcinii, care poate pune viata in pericol atat pentru mama, cat si pentru copil. Placenta previa necesita adesea o monitorizare stricta de catre medical ginecolog si, in cele mai multe cazuri, necesita nasterea prin cezariana pentru a proteja bunastarea atat a mamei, cat si a copilului.

  1. Preeclampsie:

Preeclampsia este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala si afectarea unor organe precum ficatul si rinichii. Apare de obicei dupa a 20-a saptamana de sarcina si poate avea implicatii grave atat pentru mama, cat si pentru copil. Preeclampsia poate restrictiona fluxul de sange catre placenta, ceea ce duce la o cantitate insuficienta de oxigen si substante nutritive care ajung la copil. In cazurile severe, poate evolua spre eclampsie, provocand convulsii. Monitorizarea atenta a tensiunii arteriale si a nasterii timpurii poate fi necesara pentru a gestiona preeclampsia.

,,Simptomele preeclampsiei pot include dureri de cap severe, modificari ale vederii si dureri sub coaste. Cu toate acestea, multe femei nu simt simptome imediat. Prima alerta este de obicei atunci cand o femeie vine pentru o vizita prenatala de rutina si are tensiune arteriala crescuta. In aceste cazuri, se testeaza lucruri precum functia renala si hepatica pentru a determina daca este vorba de preeclampsie sau doar de hipertensiune arteriala.”, afirma dr. Ana Chioveanu.

  1. Desprinderea placentara

Abruptia placentara este o afectiune in care placenta se separa de uter inainte de nastere. Aceasta complicatie poate duce la sangerari abundente si poate priva copilul de oxigen si nutrienti. Abruptia placentara poate fi asociata cu factori precum hipertensiunea arteriala, traume, fumatul sau consumul de droguri. In functie de severitate, medicii pot recomanda o monitorizare atenta, repaus la pat sau o cezariana de urgenta pentru a asigura siguranta copilului.

Desi complicatiile sarcinii pot fi ingrijoratoare, este important sa ne amintim ca profesionistii din domeniul sanatatii sunt bine echipati pentru a face fata acestor situatii si pentru a oferi ingrijirile necesare. Controalele prenatale regulate, un stil de viata sanatos si comunicarea deschisa cu medical ginecolog pot ajuta la identificarea si gestionarea prompta a complicatiilor.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology si membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii dr. Chioveanu activeaza in clinica: Spitalul Medicover.

More in Sanatate