Connect
To Top

Cum ti se schimba stilul de viata cand suferi de fibrom uterin si care sunt principalele optiuni chirurgicale

Fibroamele uterine sunt excrescente necanceroase care se dezvolta in uter. Sunt o afectiune comuna, care afecteaza pana la 80% dintre femei pana la varsta de 50 de ani. In timp ce multe femei cu fibrom uterin pot sa nu prezinte niciun simptom, altele pot prezenta sangerari menstruale abundente, dureri pelvine si alte simptome care le pot afecta semnificativ calitatea vietii.

Afla cum iti poate afecta viata aceasta afectiune dar si care este cea mai simpla metoda de a scapa de fibromul uterin de la Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital.

Modificari ale dietei

Pentru a nu exarceba simtomele fibromului uterin, multe femei sunt sfatuite sa isi schimbe regimul alimentar. Carnea rosie, alcoolul sau produsele lactate bogate in grasimi nu sunt pe lista alimentelor favorizate atunci cand suferi de fibrom uterin. In schimb, o dieta bogata in fructe si legume, cereale integrale si proteine slabe poate ajuta la reducerea inflamatiei si la mentinerea sanatatii generale.

Modificari ale rutinei de exercitii fizice si somn

Femeile cu fibrom uterin pot sa sufere dureri pelvine care nu le lasa sa doarma sau sa faca exercitii fizice de intensitate crescuta. Astfel, ai nevoie sa stii ce exercitii fizice poti face si care este intensitatea optima a acestora pentru tine. Activitatile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, inotul si yoga pot ajuta la reducerea stresului, la imbunatatirea circulatiei si la ameliorarea durerii pelvine.

,,Durerea pelvina este un simptom comun al fibromului uterin si pot fi necesare strategii de gestionare a durerii pentru a imbunatati calitatea vietii. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii si la reducerea inflamatiei. Terapia cu caldura, o perna de incalzire sau o baie calda, poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii pelvine.”, explica dr. Silviu Istoc.

Modificari ale fertilitatii

Fibromul uterin poate afecta fertilitatea si sarcina. Femeile cu fibrom uterin care incearca sa ramana insarcinate ar putea avea nevoie de tratamente de fertilitate pentru a-si imbunatati sansele de a ramane insarcinate. Femeile care raman insarcinate cu fibrom uterin ar putea fi nevoite sa fie monitorizate mai atent in timpul sarcinii pentru a se asigura ca fibromul nu provoaca complicatii, cum ar fi travaliul prematur sau avortul spontan.

Am avut un caz al unei paciente care a descoperit ca fibromul uterin de care stia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 saptamani dupa ce a ramas insarcinata, iar in urma consulturilor ginecologice, cele doua opinii medicale anterioare au luat in calcul intreruperea sarcinii, efectuarea operatiei de indepartare a fibromului uterin si apoi o noua incercare a femeii de a avea un copil. A fost una din cele mai impresionante interventii realizate personal, indepartarea unui fibrom gigant, in prezenta unei sarcini de 8 saptamani. Urmarea operatiei de indepartare a fibromului uterin in sarcina a decurs corect, absolut fara niciun eveniment, ajungand la termen”, explica dr. Silviu Istoc.

Principalele optiuni chirurgicale

In unele cazuri, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru a gestiona simptomele fibromului uterin. Chirurgia laparoscopica este o optiune chirurgicala minim invaziva pentru tratamentul fibromului uterin care poate oferi mai multe beneficii fata de chirurgia traditionala.

Ce este chirurgia laparoscopica pentru fibroamele uterine?

Chirurgia laparoscopica este o tehnica chirurgicala minim invaziva care utilizeaza mici incizii si instrumente specializate pentru a indeparta fibromul uterin. In timpul procedurii, un laparoscop, un tub subtire, luminat, cu o camera, este introdus printr-o mica incizie in abdomen. Chirurgul foloseste apoi instrumente specializate pentru a indeparta fibromul prin incizii mici suplimentare in abdomen.

,,Deoarece chirurgia laparoscopica este minim invaziva, de obicei implica un timp de recuperare mai rapid decat chirurgia deschisa traditionala. Majoritatea femeilor pot reveni la activitatile normale in cateva saptamani de la procedura. De asemenea, chirurgia laparoscopica implica incizii mai mici decat interventia chirurgicala traditionala, fapt ce reduce durerea si cicatrizarea. Exista si un risc mai mic de complicatii, cum ar fi infectia si sangerarea fata de operatia deschisa.”, continua dr. Silviu Istoc.

Recuperarea dupa interventia chirurgicala laparoscopica pentru fibroamele uterine

Recuperarea dupa interventia chirurgicala laparoscopica pentru fibromul uterin implica de obicei cateva saptamani de repaus si activitate fizica limitata. Femeile pot experimenta unele dureri si disconfort in zilele urmatoare procedurii, dar acest lucru poate fi de obicei gestionat cu medicamente pentru durere. Femeile sunt sfatuite sa evite ridicarea greutatilor sau exercitiile fizice intense timp de cateva saptamani dupa procedura pentru a permite corpului sa se vindece.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competente: histerescopie, chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

More in Sanatate