Connect
To Top

Avortul spontan recurent – Intelegerea cauzelor si a recomandarilor pentru gestionarea pierderilor de sarcina

Avortul spontan recurent este o afectiune caracterizata prin pierderea a trei sau mai multe sarcini consecutive inainte de saptamana 20 de sarcina. Poate fi o experienta devastatoare pentru cuplurile care incearca sa conceapa un copil, dar este important sa intelegem cauzele si sa tinem cont de recomandarile pentru gestionarea avortului spontan recurent.

Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover, explica care sunt cele mai comune cauze ce duc la avorturi spontane recurente dar si care sunt primele recomandari de care cuplurile care incearca sa conceapa un copil ar trebui sa tina cont.

Cauzele avortului spontan recurent:

Anomalii cromozomiale

Cea mai frecventa cauza a pierderilor de sarcina recurenta este data de anomaliile cromozomiale la nivelul embrionului, care pot aparea spontan sau ca urmare a factorilor genetici parentali.

,, Exista mai multe tipuri de anomalii cromozomiale care pot creste riscul de avort spontan, inclusiv: Aneuploidia, o afectiune in care exista un numar anormal de cromozomi in embrion. Cel mai frecvent exemplu este sindromul Down, care este cauzat de o copie suplimentara a cromozomului 21. Alte exemple includ sindromul Turner, care este cauzat de un cromozom X lipsa sau incomplet, Poliploidia, o afectiune in care exista mai mult de doua seturi de cromozomi in embrion sau translocatiile, rearanjamente ale materialului genetic intre doi sau mai multi cromozomi. Translocatiile dezechilibrate, in care exista o pierdere sau un castig de material genetic, pot creste riscul de avort spontan.”, explica dr. Ana Chioveanu.

Dezechilibre hormonale si factori imunologici

Dezechilibrele hormonale, cum ar fi tulburarile tiroidiene sau sindromul ovarului polichistic, pot creste riscul de avort spontan. Anumite tulburari autoimune, cum ar fi sindromul antifosfolipidic, pot creste riscul de avort spontan.

Anomalii uterine

Anomaliile uterine se refera la anomalii structurale ale uterului care pot creste riscul de avort spontan.

,,In general, anomaliile uterine pot creste riscul de avort spontan prin limitarea spatiului disponibil pentru fatul in crestere sau provocand alte complicatii in timpul sarcinii. Daca au avut loc mai multe avorturi spontane, se recomanda o evaluare pentru a determina daca exista anomalii uterine subiacente care ar putea contribui la avorturile spontane.
Anomaliile uterine includ:

Fibroame uterine: Acestea sunt tumori benigne ale muschilor uterini care pot distorsiona cavitatea uterina si pot interfera cu implantarea embrionului sau dezvoltarea sanatoasa a sarcinii._

Polipi uterini: Polipii sunt cresteri anormale de tesut care pot aparea in cavitatea uterina sau in canalul cervical. Acestea pot afecta sarcina prin interferenta cu implantarea sau dezvoltarea embrionului.

Septurile uterine: Un sept uterin este o banda de tesut care separa partial sau complet cavitatea uterina. Aceasta anomalie poate creste riscul de avort spontan prin afectarea dezvoltarii embrionului.

Malformatii uterine congenitale: Unele femei pot avea anomalii uterine de la nastere, cum ar fi uterul bicorn. Aceste malformatii pot fi asociate cu riscul crescut de avort spontan.

Adenomioza: Aceasta este o afectiune in care tesutul endometrial se dezvolta in peretele muscular al uterului. Adenomioza poate afecta in mod negativ implantarea embrionului si dezvoltarea sarcinii._

Infectii uterine: Infectiile uterine, precum endometrita, pot creste riscul de avort spontan.”, detaliza dr. Ana Chioveanu.

Recomandari pentru gestionarea avortului spontan recurent:

Analize de sange: Pentru a evalua nivelurile hormonale, cum ar fi progesteronul si estrogenul, precum si pentru a cauta markeri inflamatori sau anticorpi antifosfolipidici care pot afecta sarcina.
Teste genetice: Pentru a verifica daca exista anomalii cromozomiale la parinti sau la fat.

Ecografie: Pentru a verifica anatomia uterului, depistarea eventualelor anomalii structurale si monitorizarea evolutiei sarcinii.

Histeroscopie: Un procedeu care permite medicului sa vizualizeze interiorul uterului pentru a detecta eventuale anomalii uterine, polipi, septuri sau fibroame.

Laparoscopie: Un procedeu chirurgical minim invaziv care poate fi folosit pentru a evalua structurile din apropierea uterului si pentru a cauta eventuale probleme.

Analize de coagulare a sangelui: Pentru a verifica prezenta tulburarilor de coagulare care pot influenta dezvoltarea sarcinii.

Culturi pentru infectii: Pentru a identifica eventuale infectii uterine sau ale tractului genital care pot afecta sarcina.

Evaluare imunologica: Uneori, se pot efectua teste pentru a verifica daca exista afectiuni autoimune care pot contribui la avorturile recurente.

,,Schimbarile stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool, pot ajuta la reducerea riscului de avort spontan. De asemenea, in cazul problemelor medicale, diagnosticarea precoce si interventia medicala, precum terapia hormonala sau interventia chirurgicala, sunt esentiale pentru a putea duce sarcina la termen.”, continua dr. Ana chioveanu.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology si membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii dr. Chioveanu activeaza in urmatoarele 2 clinci: Spitalul Medicover si Femme Boutique Medical. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro.

More in Sanatate