Connect
To Top

Afla totul despre sarcina toxica direct de la doctorul ginecolog

Sarcina este adesea perceputa ca o faza frumoasa si transformatoare in viata unei femei. Cu toate acestea, anumite afectiuni medicale pot complica aceasta perioada, punand riscuri atat pentru mama, cat si pentru copilul nenascut. O astfel de afectiune este sarcina toxica, care se refera la o serie de complicatii de sanatate care pot aparea in timpul sarcinii.

In acest articol, Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Sanador ne ajuta sa exploram cauzele, simptomele si gestionarea sarcinii toxice, oferind o intelegere cuprinzatoare a acestei afectiuni provocatoare.

Cum iti dai seama ca ai o sarcina toxica?

Sarcina toxica, cunoscuta si sub numele de toxemie este o afectiune medicala grava care apare de obicei dupa a 20-a saptamana de sarcina. Se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala si afectarea organelor, cel mai frecvent a ficatului si a rinichilor. Daca este lasata netratata, poate duce la complicatii severe atat pentru mama, cat si pentru fat.

Cauza exacta a sarcinii toxice ramane necunoscuta. Cu toate acestea, au fost identificati mai multi factori de risc care pot creste sansele unei femei de a dezvolta aceasta afectiune.

Care sunt factorii de risc pentru sarcina toxica?

„Exista mai multi factori ce pot influenta aparitia acestei afectiuni. In principal, daca gravida se afla la prima sarcina, femeile care sunt insarcinate pentru prima data prezinta un risc mai mare de a dezvolta toxemie, varsta este un alt factor, femeile insarcinate care au mai putin de 20 de ani sau mai mari de 35 de ani au un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. De asemenea, daca exista conditii preexistente: hipertensiunea cronica, diabetul, bolile de rinichi si tulburarile autoimune pot creste probabilitatea de a dezvolta toxemie”, explica dr. Ana Chioveanu.

Alti factori includ:

Sarcini multiple: Femeile care poarta gemeni sau tripleti au un risc mai mare in comparatie cu cele care poarta un singur fat.

Obezitate: Femeile care sunt supraponderale sau obeze inainte de sarcina prezinta un risc crescut.

Istoricul familial: Un istoric familial de preeclampsie creste riscul pentru o persoana.

Ai aceste simptome? Iata care sunt simptomele sarcinii toxice:

Sarcina toxica se manifesta printr-o varietate de simptome. In timp ce unele femei pot prezenta simptome usoare, altele se pot confrunta cu complicatii mai severe. Semnele si simptomele comune includ:

1. Hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala)

2. Umflarea mainilor, fetei sau picioarelor (edem)

3. Proteinurie (prezenta excesului de proteine ​​in urina)

4. Dureri de cap severe

5. Dureri abdominale, in special in partea dreapta sus

6. Crestere rapida in greutate

7. Modificari ale vederii, cum ar fi vederea incetosata sau sensibilitatea la lumina

8. Greata sau varsaturi

9. Scaderea debitului de urina

Cum poti sa gestionezi sarcina toxica?

Atunci cand esti diagnosticata cu sarcina toxica, interventia medicala prompta este cruciala pentru a asigura sanatatea atat a mamei, cat si a copilului. Gestionarea si tratamentul sarcinii toxice depind de severitatea afectiunii si de varsta gestationala.

„Exista cazuri usoare si cazuri mai severe, unde poate fi necesara spitalizarea. In cazurile usoare, femeilor li se recomanda adesea sa se odihneasca, sa-si monitorizeze regulat tensiunea arteriala si sa mentina o dieta sanatoasa. Controalele prenatale regulate sunt esentiale pentru a se asigura ca starea nu se agraveaza. In cele mai severe, pot fi prescrise medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale si prevenirea convulsiilor. Daca sarcina a atins o varsta gestationala sigura, se poate recomanda nasterea pentru a preveni complicatiile ulterioare”, explica dr. Ana Chioveanu.

Dupa nastere, simptomele sarcinii toxice de obicei dispar. Cu toate acestea, este inca necesara o monitorizare atenta, deoarece unele complicatii pot persista sau pot aparea dupa nastere.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro

More in Uncategorized