Terapia cu celule stem este o noua abordare promitatoare pentru tratamentul diabetului, o boala cronica care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Celulele stem au capacitatea de a genera tesut nou si de a repara tesutul deteriorat, ceea ce le face o optiune de tratament pentru diabet, care se caracterizeaza prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas.
Specialistii MedLife Stem Cells Bank iti prezinta potentialul terapiei cu celule stem pentru tratarea diabetului si strategiile de tratament in curs de dezvoltare.
Potentialul terapiei cu celule stem pentru tratamentul diabetului zaharat
Celulele stem au potentialul de a se diferentia in celule necesare care ar putea fi folosite pentru a inlocui celule deteriorate din pancreasul persoanelor cu diabet.
Pe langa potentialul lor de diferentiere, celulele stem au si capacitatea de a modula sistemul imunitar. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetul de tip 1, care este cauzat de un atac autoimun asupra celulelor producatoare de insulina din pancreas.
Strategii de tratament pentru terapia cu celule stem in diabet
Exista mai multe strategii de tratament in curs de dezvoltare pentru terapia cu celule stem in diabet, printre care:
- Diferentierea celulelor stem in celule producatoare de insulina
Aceasta abordare implica diferentierea celulelor stem in celule producatoare de insulina, care pot fi apoi transplantate in pancreasul persoanelor cu diabet. Aceasta abordare a aratat rezultate promitatoare in studiile pe animale, celulele producatoare de insulina derivate din celule stem inversand cu succes diabetul la soareci. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a optimiza procesul de diferentiere si pentru a asigura siguranta si eficacitatea procedurii.
- Modularea imuna
Celulele stem au capacitatea de a modula sistemul imunitar, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Aceasta abordare implica transplantul de celule stem care au fost modificate pentru a suprima sistemul imunitar si pentru a preveni deteriorarea ulterioara a pancreasului.
- Regenerarea tesutului pancreatic
Celulele stem au capacitatea de a genera tesut nou si de a repara tesutul deteriorat, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2. Aceasta abordare implica transplantul de celule stem care au fost modificate pentru a se diferentia in tesut pancreatic, ceea ce ar putea ajuta la restabilirea functiei pancreasului.
„MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponbila in lume, Biosafe Sepax 2, prin care s-au procesat peste 1 milion de recoltari / probe de celule stem si s-au realizat peste 2500 de transplanturi.” explica Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).
- Terapii combinate
Terapia cu celule stem poate fi combinata cu alte strategii de tratament, cum ar fi medicamentele imunosupresoare sau terapia genica, pentru a spori eficacitatea tratamentului.
Celulele stem pot fi colectate doar in momentul nasterii, din cordonul ombilical. In caz de nevoie, acestea ii vor putea oferi un tratament personalizat copilului (chiar si la varsta adulta) pentru cel putin 80 de afectiuni grave. Unele dintre acestea au fost considerate, pana acum, boli incurabile.
Inscrie-te la concursul lunii august si poti castiga un pachet de recoltare si stocare celule stem la nastere, dar si 1 set cadou Mommy Care oferit de Next Step, 1 ebook garantat cu sfaturi pentru ingrijirea bebelusului! Completeaza formularul de inscriere https://stemcellsbank.ro/concurs-august. Concursul se desfasoara in perioada 01.08.2023 – 31.08.2023.
Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.
Cele mai citite
-
„DIN CARTIER” – Concursul urban cu 10.000 EURO premiu, lansat de Magic Romania!
-
Descoperire inovatoare în terapia cu celule stem pentru bolile intestinale rare
-
Eficacitatea și siguranța terapiei cu celule stem mezenchimale din cordonul ombilical pentru pacienții cu artrită reumatoidă: Iată ce trebuie să știi!
-
Progresele actuale ale terapiei pe bază de celule stem pentru bolile de rinichi