Connect
To Top

Celulele stem, ajutor semnificativ pentru bolile de inima. Iata ce spun studiile


Intr-o era a vitezei, in care stresul cotidian ne scade calitatea vietii, cercetatori din intreaga lume conduc studii complexe pentru mentinerea sanatatii si chiar imbunatatirea acesteia. Bolile cardiovasculare reprezinta o problema semnificativa in randul populatiei, fiind principala cauza de deces la nivel mondial. Din fericire, celulele stem prezinta un subiect de interes pentru specialisti, avand proprietati unice de regenerare, promitatoare tratamentului bolilor de inima.

Stem Cells Bank, banca de Celule Stem care ofera biotehnologie de ultima generatie in procesarea celulelor stem si care a introdus in Romania sistemul Sepax 2, cel mai performant sistem de stocare la ora actuala, prezinta modul in care celulele stem ar putea ajuta in tratamentul celei mai raspandite afectiuni si care sunt studiile ce sustin acest lucru.

Celulele stem, proprietate unica de regenerare celulara

„Celulele stem sunt studiate intens in intreaga lume, cu speranta de a ajuta la refacerea partilor deteriorate ale corpului incapabile sa se regenereze pe cont propriu. Muschii deteriorati ai inimii reprezinta una dintre acele zone care ramane afectata in urma unui atac de cord. Odata ce o parte a tesutului cardiac este ranita din cauza fluxului sanguin restrictionat in timpul unui atac de cord, optiunile de tratament sunt limitate pentru a reda functia inimii la capacitatea anterioara. Celulele stem sunt promitatoare, deoarece pot fi utilizate pentru a genera celule sanatoase, inlocuidu-le pe cele bolnave. Nicio alta celula din corp nu detine aceasta proprietate”, explica conf. dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Un studiu pe soareci arata potentialul celulelor stem din cordonul ombilical sa gaseasca tesut deteriorat in inima si sa il ajute in procesul de regenerare. Scoala de Medicina din cadrul spitalului Muntele Sinai, din New York foloseste celule stem placentare cunoscute sub numele de celule Cdx2 pentru a repara daunele provocate de atacul de cord la soareci. Aceasta revelatie este o dezvoltare incurajatoare pentru pacientii cu atac de cord si insuficienta cardiaca. Daca studiile la om au succes, leziunile cardiace pot fi reversibile pentru a permite pacientilor sa-si reia viata de zi cu zi.

Deteriorarea cardiaca permanenta poate fi reversibila cu celulele stem placentare

Cei care au suferit un infarct stiu ca efectele secundare pot fi semnificative. In timpul unui atac de cord, exista o restrictionare a aportului de sange bogat in oxigen catre o sectiune a inimii. Cand se intampla acest lucru, unii dintre muschii inimii mor din cauza deteriorarii. Comunitatea medicala a cautat o modalitate de a vindeca daunele cauzate de un atac de cord timp de decenii fara progrese reale, pana de curand.

Placenta genereaza celule Cdx2 in primele etape ale cresterii embrionare. Celulele stem din cordonul ombilicat pot identifica zonele care prezinta leziuni si nu se lovesc de respingerea sistemului imunitar al gazdei.

Echipa de cercetatori din cadrul spitalului Muntele Sinai din New York a descoperit cum o anumita cantitate de celule stem din placenta de soarece poate ajuta inima soarecilor bolnavi sa se recupereze dupa o leziune din categoria afectiunilor cardiace. In acest studiu, s-a identificat faptul ca celulele stem placentare migreaza catre inima bolnavului direct la locul leziunilor cardiace. Celulele stem s-au transformat ulterior in celule ale inimii pentru a ajuta procesul de reparare.

Pentru a testa celulele stem placentare, eficacitatea si calitatile lor regenerative, cercetatorii au tratat o parte din soareci ce au sufeit un atac de cord indus, cu celulele stem, iar o parte, nu.

Utilizand terapia cu RMN, cercetatorii au reusit sa analizeze soarecii la scurt timp dupa atacurile de cord. Au fost, de asemenea, analizati din nou la trei luni. Au descoperit ca fiecare soarece care a primit tratamente cu celule stem a avut o imbunatatire si regenerare semnificativa a tesutului din inima. Dupa trei luni, celulele stem au migrat direct catre leziunile cardiace si au produs noi vase de sange si cardiomiocite noi. Soarecii care nu au fost injectati cu celule placentare au suferit insuficienta cardiaca, iar inimile lor nu au prezentat semne de regenerare.

In luna septembrie, Stem Cells Bank invita toate viitoarele mamici sa se inscrie la Scoala Mamei. Timp de o luna vor primi informatii care sa le ajute in noua etapa din viata lor. De la informatii legate de planning familial, la modul in care se poate avea o sarcina usoara si frumoasa, importanta recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical in momentul nasterii si pana la idei despre cum se poate creste bebelusul intr-un mod sigur si eficient. Toate persoanele înscrise in program primesc automat un voucher de reducere la servicii de recoltare si stocare celule stem in valoare de 400 euro.

Stem Cells Bank este singura Banca de Celule Stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Din aceasta vara Stem Cells Bank a achizitionat cel de-al doilea ehipament Sepax 2®, marind astfel capacitatea de procesare automata. Mai mult decat atat, Sepax 2® proceseaza fiecare unitate de sange din cordonul ombilical in mod individual, respectand specificitatea sa biologica si caracteristici unice ale celulei.

Utilizand sistemul Sepax 2® pentru separarea celulara a sangelui, orice risc de contaminare in laborator este practic eliminat. Biosafe Sepax 2® intrece orice alta tehnica de procesare a sangelui din cordonul ombilical, oferind cele mai bune rezultate pentru fiecare grefa.

Serviciile Stem Cells Bank vin acum cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania (conform cifrei de afaceri). Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate, procesate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Si, foarte important, celulele vor fi acolo peste 20 de ani, peste 50 ani sau oricand va fi nevoie de ele. Mai multe informatii pe www.stemcellsbank.ro.

More in Sanatate