Connect
To Top

5 Semne comune care anunta iminenta nasterii

In timp ce medicul ginecolog joaca un rol crucial in monitorizarea si ghidarea procesului de nastere, exista semne ginecologice specifice care pot oferi informatii valoroase asupra travaliului care se apropie.

In acest articol, vom explora cinci semne ginecologice care prevad adesea iminenta nasterii. Afla totul despre cele mai comune semne ale iminentei sarcinii de la dr. Ana Chioveanu, specialist in cadrul spitalului Medicover.

1. Modificari cervicale
Colul uterin joaca un rol vital in procesul de nastere si, pe masura ce travaliul se apropie, sufera modificari semnificative. ,,Colul uterin incepe sa se inmoaie, sa se subtieze (sterge) si sa se deschida (se dilata). Medicii ginecologi efectueaza adesea examinari cervicale pentru a monitoriza aceste modificari. Pe masura ce travaliul se apropie, colul uterin poate deveni progresiv mai subtire si se poate dilata intr-o anumita masura, ceea ce indica faptul ca organismul se pregateste pentru nastere”, explica dr. Ana Chioveanu.

2. Ruperea membranelor
Un alt semn ginecologic ca travaliul poate fi iminent este ruptura membranelor, denumita in mod obisnuit „ruperea apei”. Acest lucru se intampla atunci cand sacul amniotic din jurul bebelusului se rupe, determinand scurgerea sau curgerea lichidului amniotic prin vagin. Ruptura membranelor se poate produce spontan sau poate fi efectuata de un cadru medical daca travaliul trebuie indus sau intensificat. Odata ce membranele se rup, este in general un indiciu clar ca travaliul va incepe intr-o perioada relativ scurta.

3. Scurgeri de sange
Prezenta scurgerilor de sange este un semn ca travaliul este probabil sa apara in curand. Sgurgerile normale de sange se refera la eliberarea unei cantitati mici de mucus cu firicele de sange din colul uterin, pe masura ce acesta incepe sa se stearga si sa se dilate. Aceasta scurgere roz sau maronie este rezultatul ruperii vaselor de sange mici din colul uterin in timp ce se pregateste pentru travaliu. Aparitia unui acestui mucus cu pete de sange este adesea un semn incurajator ca travaliul este iminent sau a inceput deja.

4. Contractii puternice si regulate
Contractiile sunt o parte fundamentala a procesului de nastere si, pe masura ce travaliul se apropie, acestea devin de obicei mai puternice, mai regulate si mai frecvente. ,,Din punct de vedere ginecologic, debutul travaliului adevarat este caracterizat de contractii care urmeaza un model consistent, crescand in intensitate si survin la intervale regulate. Aceste contractii ajuta la stergerea si dilatarea colului uterin, ducand in cele din urma la nasterea copilului. Monitorizarea frecventei, duratei si intensitatii contractiilor este cruciala in determinarea iminentei nasterii”, continua dr. Ana Chioveanu.

5. Miscarea fetala descendenta
Pe masura ce travaliul se apropie, pozitia copilului in pantecele mamei se schimba adesea. Senzatia ca capul sau corpul bebelusului coboara in pelvis poate fi un indiciu ca travaliul este iminent. De asemenea, bebelusul nu mai are suficient loc pentru miscari frecvente. Aceasta modificare a miscarii fetale este uneori insotita de o presiune crescuta asupra pelvisului si de o senzatie de usurinta in a respira pentru mama. Cu toate acestea, este esential sa retii ca fiecare sarcina este unica si nu toate femeile pot experimenta acest semn ginecologic specific.

Daca esti insarcinata sau planifici un copil in viitorul apropiat, te astept la o consultatie in clinica in care activez: Spitalul Medicover.

More in Uncategorized