Connect
To Top

Decorează-ţi casă ca un profesionist. Iată 5 principii de design care te vor ajuta!

Unii oameni se nasc cu un simţ al esteticii foarte bine dezvoltat, în timp ce alţii învaţă abilitatea de a decora şi o pot aplica cu succes în decursul vieţii, fie pentru propria casă, fie pentru a oferi suport celor din jur.

Indiferent dacă locuieşti într-o casă spaţioasă sau cu încăperi mai mici, acesta este cel mai important spaţiu, locul în care trebuie să te simţi cel mai bine. De aceea este indicat să ţii cont de sfaturile specialiştilor, dacă vrei să ai o casă organizată în care să te relaxezi”, au explicat designerii SiPro (www.sipro.ro).

Iată 5 principii de design care te vor ajuta să îţi decorezi casa ca un adevărat profesionist:

Urmează regula numerelor impare

Ideea de bază a regulii este că detaliile şi obiectele care sunt aranjate sau grupate în numere impare sunt mai atractive, memorabile şi eficiente. Grupează obiecte de diferite înălţimi, forme şi texturi, în măsura în care acestea au şi ceva în comun.

Această regulă este conturată pentru a nu crea spaţii în locuinţa ta care să te plictisească, ci, mai degrabă, care să atragă atenţia prin diferenţele dintre ele.

Găseşte punctul de interes al camerei

Acest punct se poate accentua cu ajutorul plasării unui obiect interesant, într-un loc bine ales. Este lucrul de care ochii tăi sunt atraşi prima dată când intri în cameră. Dacă nu ştii cum să începi să decorezi o cameră, găsirea punctului de interes este un început bun.

Multe camere au deja un astfel de punct datorită structurii sale: o fereastră mare sau un şemineu. Dacă încăperea nu are o astfel de caracteristică, poţi crea tu un astfel de loc printr-un corp de mobilier aşezat în centrul camerei, cum este canapeaua din catifea, care, indiferent de culoarea aleasă, va atrage atenţia datorită formei şi a detaliilor geometrice. Odată ce ai găsit acest punct de interes, poţi plasa celelalte obiecte în jurul acestuia. Utilizează culoarea sa principală şi în cazul elementelor  aflate în restul camerei”, au spus specialiştii.

Foloseşte regulile de măsurare

Când vine vorba de aşezarea mobilei, există reguli de măsurare pentru decorare, care fac o cameră să arate mai bine. Iată câteva măsurători generale care trebuie luate în considerare:

Masa de cafea: păstrează cel puţin 30 cm între masa de cafea şi canapea, indiferent de dimensiunile acestora. Piesele-accent pot avea forme clasice şi culori discrete, conferind spaţiului un aer sofisticat, iar tu poţi înlocui clasicele măsuţe cu taburetii stabili, însă, şi în cazul acestora, se va ţine cont de acest sfat.

Plasarea corpului de mobilier care susţine televizorul. Cât de departe ar trebui să fie televizorul de canapea va depinde de dimensiunea să. Cea mai uşoară regulă: înmulţeşte cu doi dimensiunea diagonalei televizorului. Aceasta este distanţa potrivită dintre mobila cu televizorul şi locul unde se afla canapeaua.

 

Pentru covoare, există o regulă de bază pe care o poţi urma. Dacă un covor este suficient de mare, poţi plasa mobila pe marginea acestuia. Însă, ar trebui să laşi liberă pardoseala din jurul său pe o distanţă de 20-40 cm.

Ia în calcul şi spaţiul neutru

Uneori, mai puţin este mai mult. În design, spaţiul neutru este zona liberă, fără a fi ocupată de vreun obiect de mobilier. Cel mai frecvent, aceasta este alcătuită din pereţii albi, liberi.

Decorarea cu spaţiu neutru poate fi puţin complicată, dar există câteva modalităţi prin care oricine poate să o facă:

Evită dezordinea. Aceasta este probabil cea mai bună şi cea mai obişnuită metodă de a profita din plin de spaţiul neutru. O mulţime de lucruri se potrivesc perfect pe masă, dar asta nu înseamnă că totul trebuie să fie pus pe aceasta.

Alege-l intenţionat. Asigură-te că spaţiul neutru are un scop. Poţi lăsa un spaţiu gol pentru a evidenţia o zonă decorată în apropiere sau poate spaţiul neutru creează un design interesant.

Uită-te la forme. O măsuţă de cafea cu margini rotunjite poate completa liniile create de canapelele unghiulare Sofia şi scaune într-o cameră pătrată.

Atenţie la jocurile de lumină

Lumina schimbă aspectul unei camere. În primul rând, trebuie să ţii cont de cele trei tipuri de bază de iluminat:

Iluminarea ambientală sau generală este poziţionată pe tavan şi are rolul de a ilumina uniform o cameră.

După cum sugerează şi numele, iluminatul de lucru este menit să acţioneze asupra unui loc specific. O lampă în camera de zi ar putea lumina o zonă de lectură. Luminile sub dulapurile suspendate din gama de bucătării Verona servesc ca lumini de lucru pentru blaturi”, au afirmat designerii SiPro.

Luminile de accent sunt menite să evidenţieze un anumit obiect.

Ca regulă generală, începe cu iluminarea ambientală în fiecare cameră, apoi ia în considerare modul în care poţi utiliza iluminarea de lucru şi de accentuare.

Utilizează aceste reguli pentru a începe decorarea înţeleaptă a propriei case, dar lasă-ţi şi imaginaţia să creeze diverse designuri pe baza acestor principii.

Dacă îţi doreşti să cumperi mobilier de la un producător de încredere şi ai nevoie de sfaturile specialiştilor, poţi alege SiPro – o echipă dedicată de designeri profesionişti care realizează mobilă pentru romani încă din 1994.

Începe anul cu o schimbare, redecorează-ţi casa pentru a fi şi mai atractivă. Alege mobilă de la SiPro şi profită de reducerile de iarnă de până la 50% care continuă şi în luna februarie. Poţi opta pentru mobilă de bucătărie din gama Classic Line, Gloss Line, Roma Line, Veneţian Line, Wave Line Rustica sau orice alte piese de mobilier aflate pe site. Pentru mai multe sfaturi personalizate şi ajutor în amenajarea casei tale, ne găseşti pe www.sipro.ro sau într-unul dintre showroom-urile noastre din piaţa Unirii sau Băneasa.

More in Art&Deco