Connect
To Top

Eficienta celulelor stem din cordonul ombilical in tratarea leziunilor cerebrale la copii

Sanatatea copiilor este principala prioritate pentru orice parinte. Din nefericire, unele probleme de sanatate pot aparea pe neasteptate, primele semne fiind identificate in timpul sarcinii.

Diagnosticul anomaliilor fetale se stabileste in timpul sarcinii in proportie de 40-60%. Din pacate, nu exista inca posibilitatea de diagnostic de 100%. Leziunile cerebrale cauzate de infectii intrauterine pot sa nu aiba o evidenta ecografica vizibila, dar pot avea consecinte functionale de dezvoltare psihomotorie severe. Diagnosticul de paralizie cerebrala ramane una dintre cele mai dificile conditii clinice de depistat in timpul sarcinii.

Din fericire, progresul in medicina ofera un plus de speranta parintilor ai caror copii sunt diagnosticati cu astfel de afectiuni, prin tratamentul cu celule stem. Studiile au aratat ca celulele stem pot regenera tesuturile deteriorate sau bolnave, pot reduce inflamatia si pot stabiliza sistemul imunitar prin imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii.

Astazi, specialistii de la Stem Cells Bank, banca de Celule Stem care ofera biotehnologie de ultima generatie in procesarea celulelor stem si care a introdus in Romania sistemul Sepax 2, ne prezinta eficienta celulelor stem din cordonul ombilical in tratarea leziunilor cerebrale la copii.

Ce este paralizia cerebrala infantila?

Paralizia cerebrala infantila este o tulburare cronica a miscarii din cauza leziunii sistemului nervos. Leziunea poate sa apara in uter, in timpul nasterii sau in primii ani de viata ai copilului, de obicei, din cauza unei infectii sau a unei traume la nivelul creierului. Manifestata, de obicei, la o varsta frageda, paralizia cerebrala se caracterizeaza prin disfunctii locomotorii: paralizii, slabiciunea muschilor, dereglarea coordonarii, miscari involuntare.

In cazul paraliziei cerebrale infantile (PCI) afectarea centrelor locomotorii si a unui sir de alte centre ale creierului se reflecta asupra activitatii muschilor membrelor, capului, gatului sau trunchiului. Intensitatea simptomelor depinde de gradul de afectare la nivelul creierului si variaza de la o forma usoara, putin vizibila, pana la o forma extrem de grava, ce duce la invaliditate completa.

Eficienta celulelor stem in ameliorarea simptomelor paraliziei cerebrale la copii

Un studiu clinic de la Universitatea Duke sustine ca utilizarea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical creste functia motrica si conectivitatea creierului la copiii cu paralizie cerebrala (PC).

63 de copii cu paralizie cerebrala, cu varsta cuprinsa intre unu si sase ani, au participiat la studiul care a incercat sa testeze daca sangele din cordonul ombilical al unui copil, stocat de la nastere, ar putea imbunatati functia motrica si neurologica.

Studiul detaliaza modul in care unii copii au fost perfuzati cu propriul lor sange din cordonul ombilical (autolog), iar ceilalti au primit un tratament placebo.

La un an dupa tratament, toti participantii care au primit propriul lor sange din cordonul ombilical au prezentat imbunatatiri ale functiei motorii si ale activitatii creierului. Mai mult, copiii care au primit o doza de perfuzie de sange din cordonul ombilical de cel putin 25 de milioane de celule pentru fiecare kilogram de greutate corporala prezinta imbunatatiri mai mari in comparatie cu acei copii tratati cu o doza mai mica sau placebo.

In Podcastul Medical, Dr. Felician Stancioiu, specialist in cercetare celule stem in cadrul MedLife Stem Cells, a vorbit despre eficienta tratamentului cu celule stem in cazul copiilor cu autism, tulburare ce ar putea fi rezultatul unor anomalii care apar in procesul de dezvoltare a anumitor structuri cerebrale ale fetusului. In studiul descris, peste doua treimi din copiii care au primit tratamentul cu celule stem au avut rezultate remarcabile in ameliorarea simptomelor autismului.

„Am inclus tratamentul cu celule stem alaturi de tratamentul cu anumite extracte naturale in vederea obtinerii unui progres la copiii cu autism si din fericire, sunt rezultate. Am inceput administrarea celulelor stem recoltate la nastere pentru primul copil in ianuarie 2019, iar la o luna am fost foarte uimit sa vad un copil schimbat in bine. Fiind un produs autolog, recoltat la propria nastere, riscurile sunt minime”, afirma dr. Stancioiu.

Care este rolul celulelor stem?

Celulele stem sunt responsabile de mentinerea sanatatii noastre. Cele recoltate la nastere din sangele ombilicoplacentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate – fundamentale pentru sistemul nostru imunitar si pentru sange. Fiind recoltate la nastere, acestea reprezinta cea mai pura forma de celule stem, nefiind afectate de imbatranire sau de alti factori externi. Celulele stem sunt extrem de importante pentru organismul uman, deoarece ele se pot dezvolta in alte tipuri de celule (musculare, sanguine, s.a.), care pot forma la randul lor testuturi si organe in corpul uman.

„Nasterea unui copil este cu adevarat un eveniment emotionant si special, care schimba viata oricarui om. De asemenea, acest moment reprezinta o sansa unica pentru sanatatea copilului in viitor: doar in momentul nasterii poate fi colectata o sursa unica de celule stem din cordonul ombilical. In caz de nevoie, aceasta ii va putea oferi un tratament personalizat copilului (chiar si la varsta adulta) pentru cel putin 80 de afectiuni grave” afirma Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, parintii au siguranta ca celulele stem ale copilului sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

In luna februarie, toti viitori parinti sunt invitati sa se inscrie in Tombola Iubirii, avand sansa de a castiga un pachet de recoltare si stocare a celulelor stem in valoare de 2380 euro.

More in Sanatate