Connect
To Top

Eficienta celulelor stem in lupta cu boala Lupus

Medicina moderna recunoaste astazi peste 100 de boli autoimune, acestea fiind afectiuni in care sistemul imunitar ataca in mod incorect organismul. Una dintre cele mai cunoscute este boala Lupus, care poate afecta oricare parte a corpului, provocand inflamatii in organism. Nu a fost stabilita cu exactitate cauza aparitiei sale si, din pacate, nici remediul. Cu toate acestea, exista terapii care pot contribui la ameliorarea simptomelor si reducerea inflamatiilor.

Specialistii Stem Cells Stem iti prezinta terapia cu celulele stem ca modalitate de ameliorare a simtomele provocate de Lupus.

Ce este boala Lupus?

Lupusul eritematos sistemic (LES) este afectiune cronica autoimuna cu afectare multisistemica. Este declansata de o dereglare a sistemului imun care, din cauza autoanticorpilor produsi, ataca celulele si tesuturile sanatoase ale organismului. Simptomele sunt diverse, de la cele fara risc vital (afecteaza pielea, articulatiile) pana la manifestari clinice cu potential sever (afecteaza pacientul la nivel neurologic, renal, cardiovascular).

Aceasta boala este de 9 ori mai frecventa la femei decat la barbati si afecteaza mai ales femeile fertile intre 15 si 45 de ani. Poate fi observata la varste mai inaintate sau mai timpurii, desi rar se crede ca factorii hormonali joaca un rol in dezvoltarea acesteia. Ca si in cazul multor altor boli, se stie ca diversi factori de mediu, cum ar fi lumina soarelui, virusii, substantele chimice, alimentele si medicamentele joaca, de asemenea, un rol declansator la persoanele cu predispozitie genetica.

Tratamentul depinde de severitatea bolii, insa toti pacientii diagnosticati au nevoie de  monitorizare permanenta.

Rolul celulelor stem in ameliorarea bolii Lupus

In prezent sunt anuntate 27 de studii clinice, in care se folosesc atat celule stem hematopoietice (responsabile de formarea celulelor din sange – leucocite, hematii si trombocit), cat si celule mezenchimale (cele care dau nastere altor celule – ex. osoase, musculare, nervoase), in vederea ameliorarii simptomelor asociate bolii.

Baza stiintifica pentru aceste studii este asemanatoare cu cea a studiilor pentru alte boli autoimune:

  • Tratamentul cu celule stem hematopoietice are ca tinta refacerea sistemului imunitar, cu speranta ca in urma refacerii va dobandi un comportament neofensiv pentru organism.
  • Tratamentul cu celule stern mezenchimale vizeaza calmarea sistemului imunitar si accelerarea mecanismelor de refacere a organismului.

In prezent, peste 50% din studiile clinice sunt studii de faza I, adica examineaza siguranta si eficienta tratamentelor pentru un numar limitat de pacienti participanti. Rezultatele anuntate indica necesitatea de a continua studiile clinice, o concluzie comuna in aceasta faza de cercetare.

Unul dintre studiile clinice a aratat o imbunatatire a starii de sanatate a pacientilor dupa doar 24 de saptamani de la tratament. In timpul studiului de la Universitatea de Medicina din Carolina de Sud, sase pacienti cu Lupus eritematos sistemic au primit o injectie cu celulele stem mezenchimale (MSC) din cordonul ombilical. Cercetatorii au masurat modul in care perfuzia a influentat sistemul imunitar al pacientilor. In special, ei s-au concentrat pe tipuri de celule T si celule B care influenteaza/ingreuneaza functia imunitara la persoanele care sufera de lupus.

La 24 de saptamani dupa tratament, s-a demonstrat ca aceste perfuzii ajuta la reglarea activitatii celulelor B si a autoimunitatii. Celulele stem au redus in mod semnificativ numarul de celule B anormale de memorie si au crescut celulele B nereactive la patru dintre cei sase pacienti. La doi pacienti, tratamentul cu celule stem a fost asociat cu o usoara crestere a celulelor T.

Date dintr-un studiu clinic asemanator efectuat in China indica faptul ca pacientii cu Lupus care nu au raspuns pozitiv la alte forme de terapie, au rezultate bune, fara efecte secundare grave, dupa transplantul cu celule stem mezenchimale.

In afara de activitatea stiintifica curenta este incurajator faptul ca terapiile celulare au atras atentia celei mai mari fundatii din SUA, a carei zona de interes este chiar boala Lupus. Interesant este faptul ca “Lupus foundation of America” a strans 4 milioane de dolari pentru a cosponsoriza unul din studiile de faza a lI-a care va testa eficienta tratamentului cu celule mezenchimale.

Care este rolul celulelor stem?

Celulele stem sunt responsabile de mentinerea sanatatii noastre. Cele recoltate la nastere din sangele ombilicoplacentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate – fundamentale pentru sistemul nostru imunitar si pentru sange. Fiind recoltate la nastere, acestea reprezinta cea mai pura forma de celule stem, nefiind afectate de imbatranire sau de alti factori externi. Celulele stem sunt extrem de importante pentru organismul uman, deoarece ele se pot dezvolta in alte tipuri de celule (musculare, sanguine, s.a.), care pot forma la randul lor testuturi si organe in corpul uman.

„Desi celulele stem nu imbatranesc la fel de repede ca noi, totusi, probele recoltate si stocate inca de la nastere contin celulele cu rezultatele cele mai bune in studii, pentru ca nu sunt afectate de radiatii, de toxinele alimentare pe parcursul vietii. De aceea, tratamentele cu celule stem recoltate la nastere au cele mai mari rate de succes”, explica dr. Gheorghe Gica, medic primar Ginecologie in cadrul MedLife Grivita, la Podcastul Medical. Vezi intregul podcast aici.

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, parintii au siguranta ca celulele stem ale copilului sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

In luna martie, Stem Cells Bank va invita la cel mai important Targ online de primavara. Sarbatorim Ziua Mamei cu REDUCERI SUBSTANTIALE la pachetele de recoltare si stocare celule stem!

Inscrie-te la Targul Online de Ziua Femeii si beneficiaza de promotii speciale pentru familia ta! In plus, inscrierea la targ te califica automat pentru tragerea la sorti la care poti castiga o pompa de san electrica Spectra Q, iar garantat, vei primi un eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului.

More in Sanatate