Connect
To Top

Gravida a doua oara? Iata care sunt diferentele fata de prima sarcina explicate de un medic ginecolog

Esti insarcinata cu al doilea copil? Felicitari! Acum ca ai trecut deja printr-o sarcina, probabil ca ai idee la ce sa te astepti. Cu toate acestea, este de inteles sa te intrebi ce ar putea fi diferit de data aceasta, mai ales ca fiecare sarcina este unica. De asemenea, se spune ca incepand cu a doua, celelalte sarcini sunt mai usoare fata de prima. Este adevarat?

La aceasta intrebare ne raspunde dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, explicandu-ne care sunt diferentele intre prima si a doua sarcina.

Diferentele fizice

Din punct de vedere fizic, vei descoperi ca experimentezi o multime de senzatii de miscare si extindere cu aproximativ o luna mai devreme decat in ​​prima sarcina. Acest lucru se intampla pentru ca uterul si ligamentele de sustinere s-au intins inainte, dar si pentru ca esti mai constienta de ceea ce simti.

„Fiecare sarcina este unica si necesita acelasi nivel de ingrijire. Aceasta inseamna ca va trebui sa mergi la controalele prenatale cu aceeasi frecventa pe care ai facut-o in sarcina anterioara. Vei avea de facut aceleasi analize de baza pe care le-ai avut in prima sarcina. Daca ai avut complicatii in prima sarcina, este posibil sa fie nevoie de o monitorizare sporita intr-o a doua sarcina. Un exemplu ar fi daca ai dezvoltat diabet gestational in prima sarcina, este posibil sa ai nevoie de o monitorizare mai accentuata sau mai devreme in a doua sarcina” afirma dr. Silviu Istoc.

De asemenea, este mai probabil sa ai si contractii Braxton-Hicks mai frecvente si posibil mai dureroase, mai ales spre sfarsitul sarcinii.

In plus, muschii abdominali slabiti nu pot sustine un bebelus la fel de bine ca inainte, asa ca fatul se deplaseaza mai jos in abdomen. Aspectul pozitiv este ca, probabil, vei respira mai usor si vei manca mai confortabil decat in prima sarcina. Dezavantajul? Poti suferi de urinare frecventa si disconfort pelvin din cauza presiunii suplimentare asupra vezicii urinare si a zonei pelvine.

Diferentele emotionale si mentale

Odata cu prima sarcina, probabil ca ai consumat multa energie mentala si emotionala pregatindu-te pentru nasterea copilului tau. Acum ca ai trecut deja prin aceasta experienta, s-ar putea sa te simti mai putin emotionala in aceasta sarcina. Este o reactie normala si nu este in niciun caz un indiciu ca vei iubi mai putin acest copil.

Travaliul

Nu este un lucru universal valabil, dar este posibil ca fiecare etapa a travaliului sa fie mai scurta de data aceasta. Femeile care sunt la primul copil pot petrece pana la 20 de ore in stadiul incipient al travaliului – cand colul uterin se dilata la 6 centimetri – comparativ cu 14 ore la femeile care au mai nascut un copil. Faza activa a travaliului, cand colul uterin se dilata de la 6 la 10 centimetri, tinde, de asemenea, sa fie mai rapida la mamele care nasc a doua oara.

Etapele de tranzitie si de impingere ale travaliului (care apar din momentul in care colul uterin este complet dilatat pana la momentul nasterii bebelusului) progreseaza, de obicei, mult mai repede pentru femeile care au trecut prin asta inainte, durand 3 pana la 4 ore in prima sarcina  in comparatie cu 2 pana la 3 ore in cazul mamelor cu doi copii. De asemenea, este mai putin probabil sa ai o ruptura perineala sau o epiziotomie decat o proaspata mamica – si mai putin probabil sa ai nevoie de o cezariana.

De asemenea, ai putea intra in travaliu putin mai devreme decat prima data. Cercetarile sugereaza ca sarcinile dureaza in medie cu doua zile mai putin la femeile care au avut un copil inainte fata de cele care nu au nascut niciodata.

Fiecare sarcina este diferita, insa bucuria adusa este similara. Silviu Istoc este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

More in Uncategorized