Connect
To Top

Hemoroizii în sarcina: cum îi prevenim și cum se tratează

Sarcina reprezintă o perioadă foarte delicată pentru fiecare viitoare mămică. Este foarte important ca aceasta să fie atentă la fiecare schimbare care apare de-a lungul lunilor de sarcină pentru a putea identifica o eventuală problemă apărută. Hemoroizii pot fi una dintre aceste afecțiuni.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți spune care sunt cauzele apariției hemoroizilor și cum ar trebui să tratezi această problemă, mai ales în timpul sarcinii.

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vase de sânge umflate, în regiunea rectală. Ei diferă de obicei în marime, de la dimensiunea unui bob de mazăre la cea a unui strugure bine dezvoltat și se pot dezvolta în interiorul rectului sau pot pătrunde în anus. Hemoroizii pot cauza mâncărimi și discomfort, dar și dureri. Există și cazuri în care sunt semnalate sângerări rectale.

De ce sunt hemoroizii mai întâlniți în timpul sarcinii?

Presiunea exercitată de uter

„Sarcina te face mult mai predispusă la hemoroizi din mai multe motive. Uterul tău în creștere exercită presiune asupra venelor din regiunea pelviana și asupra venei cave inferioare, o venă importantă de pe partea dreaptă a corpului care primește sânge de la membrele inferioare. Acest lucru poate încetini întoarcerea sângelui din jumatatea inferioară a corpului, ceea ce duce la creșterea presiunii la venele de sub uter și cauzează dilatarea și umflarea acestora” afimă dr. Silviu Iștoc.

Constipația

O altă problemă des întâlnită în timpul sarcinii, constipația, poate cauza sau duce la agravarea hemoroizilor pentru că există tendința de a te încorda atunci când mergi la baie, iar încordarea duce la apariția hemoroizilor.

Creșterea nivelului de progesteron

În plus, creșterea nivelului de progesteron din timpul sarcinii, relaxează pereții venelor tale, dându-le voie să se umfle mult mai ușor. Progesteronul contribuie și la apariția constipației, prin încetinirea tractului tău intestinal.

Cum poți evita apariția hemoroizilor

Evită constipația. Ce poți face în acest sens? Consumă mese bogate în fibre, precum: cerealele integrale, fasolea, fructele și legumele, bea multă apă și fă sport, atât cât te sfătuiește medicul tău.

Nu aștepta atunci când trebuie să mergi la baie. De asemenea, nu sta prea mult la baie, pentru că vei pune presiune pe zona rectală.

Nu sta prea mult pe scaun. Dacă ai un job care presupune să stai la birou, ridică-te în fiecare ora și fă câteva exerciții de întindere, timp de 10 minute. Atunci când ești acasă, stai sau dormi întotdeauna pe partea stângă a corpului, pentru a lua presiunea de pe venele rectale și pentru a crește volumul de sânge care se întoarce de la jumătatea inferioara a corpului.

„Dacă experimentezi durere sau sângerari, nu ezita să ceri sfatul medicului imediat. în unele cazuri va fi nevoie chiar să apelezi la o operație de micșorare a hemoroizilor, dar este doar o operație minoră”, completează dr. Silviu Iștoc.

Silviu Iștoc este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilității.

More in Sanatate