Connect
To Top

Top 5 cele mai importante boli pe care celulele stem le pot ameliora

Decizia recoltarii celulor stem la nastere este un subiect foarte important pentru viitori parinti. De-a lungul anilor, studii si cercetari au aratat eficienta celulelor stem in ameliorarea a peste 80 de afectiuni si boli. Iar de aici, din ce in ce mai multi parinti au devenit interesati de posibilitatea asigurarii sanatatii copiilor lor.

Iata o lista cu cinci cele mai importante boli pe care celulele stem le pot ameliora.

  1. Autismul

In prezent nu exista niciun remediu pentru tratarea completa a autismului. Cu toate acestea, cercetarile privind eficacitatea celulelor stem ofera noi capacitati promitatoare.

Exista dovezi care sugereaza ca unii copii cu aceasta afectiune au sisteme imune disfunctionale care pot intarzia dezvoltarea sau chiar deteriorarea sistemului nervos. Celulele stem din sangele ombilical pot oferi modalitati de a modula sau repara sistemul imunitar al acestor pacienti, ceea ce ar imbunatati, de asemenea, limbajul si un anumit comportament la copiii care nu au simptome agresive de autism.

Un caz important in Romania este cel al unui baietei de cinci ani diagnosticat cu Tulburare de dezvoltare din Spectrul Autist (TSA) care a primit tratament cu celulele stem. Inca de la primele evaluari s-au observat progrese in ceea ce priveste limbajul si initiativa, cu imbunatatiri pe partea de relationare, de comunicare somatica, prin expresii facile noi, si interes sporit pentru diverse activitati.

  1. Sindromul Down

Este o boala cromozomiala care provoaca leziuni in cresterea fizica si cognitiva a unui copil, fiind cea mai frecventa cauza pentru retardul mintal in randul copiilor.

Terapia cu celule stem a avut rezultate promitatoare si in cazul unui copil cu sindromul Down, care prezenta si abilitati motorii subdezvoltate. Astfel, tonusul muscular al pacientului s-a imbunatatit in cazul tuturor membrelor si mai mult decat atat, copilul a inceput sa gangureasca si sa mearga de-a busilea.

Apoi, pana la finalizarea tratamentului complet, copilul si-a dezvoltat un anumit nivel de socializare, fiind capabil sa recunoasca persoanele apropiate.

  1. Diabetul

Exista multe potentiale beneficii atinse prin intermediul celulelor stem din sangele din cordonul ombilical, deoarece acestea sunt utilizate pentru a trata diferite tipuri de tulburari si boli ale sangelui.

Terapia pe baza de celule stem abordeaza aceasta disfunctie prin detoxifierea organismului, repararea tesuturilor deteriorate, impreuna cu reducerea inflamatiei sistemice. Acest lucru duce in cele din urma la o utilizare mai eficienta a insulinei si la imbunatatirea treptata a simptomelor. De asemenea, celulele stem valorifica potentialul natural de vindecare al organismului, care este in general mai mare la persoanele mai tinere. Alaturi de un control mai bun al nivelului de glucoza din sange, complicatiile diabetului pot fi, de asemenea, prevenite sau amanate, deoarece capacitatea de regenerare a celulelor stem creeaza un mediu mai sanatos pentru ca celulele si tesuturile sa functioneze.

  1. Boli cardiace

Deteriorarea cardiaca permanenta poate fi reversibila cu celulele stem placentare. Studii analizeaza daca celulele stem, despre care s-a demonstrat ca au efecte regenerative la pacientii adulti, ar putea pastra tesutul cardiac si la copiii diagnosticati cu Sindromul hipoplastic cardiac stang, pentru a-i ajuta sa intarzie sau, eventual, sa evite transplantul de inima in viitor.

In ciuda progreselor semnificative in asistenta medicala si a tehnicilor chirurgicale, supravietuirea pe termen lung a copiilor cu ventriculi unici ramane limitata. Pentru aceste familii, singura terapie medicala viabila este transplantul de inima. Cercetarile sugereaza ca terapia cu celule stem poate avea potentialul de a consolida si imbunatati functia inimii la pacientii tineri care nu au alte optiuni de tratament.

  1. Imunodeficienta combinata severa

Imunodeficienta combinata severa (SCID) este o afectiune genetica rara, observata in copilarie, care provoaca o deficienta a celulelor B si a celulelor T, punand viata in pericol. Celulele B si celulele T sunt doua tipuri de celule importante in sistemul imunitar, necesare pentru a lupta impotriva infectiilor.

Imunodeficienta combinata severa poate fi tratata cu un transplant de celule stem alogene, un tip de transplant care utilizeaza celule stem de la un donator. Odata transplantate, celulele donatoare ar trebui sa reconstruiasca sistemul imunitar al copilului cu Imunodeficienta combinata severa. Celulele stem donatoare de la un membru al familiei, in special cele de la un frate, sunt preferate pentru a creste sansele ca transplantul sa aiba succes (sursa).

„Celulele stem dintr-un cordon ombilical sunt mai tinere decat celulele stem adulte prelevate din corpul unui pacient. Acest lucru le ofera o putere regenerativa mai mare. Ele cresc mai repede si se reproduc mai rapid decat celulele stem adulte, care scad in numar si eficienta pe masura ce corpul imbatraneste”, afirma Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

In perioada 1-15 noiembrie, Stem Cells Bank a pregatit pentru viitori parinti reduceri substantiale de BLACK FRIDAY la pachetele de recoltare si stocare celule stem cu un cost incepand de la 97 euro pe an + un an de stocare gratuit! Pentru mai multe detalii, acceseaza http://stemcellsbank.ro/blackfriday

More in Sanatate