Connect
To Top

Placenta praevia, este cu adevarat un pericol pentru sarcina?

Sarcina reprezinta una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Insa, de cele mai multe ori, vine cu o serie de ingrijorari privind dezvoltarea sanatoasa a fatului. Placenta praevia este una dintre marile preocupari ale viitoarelor mamici, fiind o afectiune in care placenta este fie prea aproape, fie acopera in totalitate cervixul. Dar, pune cu adevarat sarcina in pericol?

La aceasta intrebare ne va raspunde astazi, dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica – ginecologie in cadrul spitalului Medicover. Ce inseamna placenta praevia si care sunt riscurile reale vei afla in urmatoarele randuri.

Ce inseamna Placenta Praevia?

In majoritatea sarcinilor, placenta se ataseaza de partea laterala sau de partea superioara a uterului. Placenta praevia este o afectiune rara in care placenta se afla jos in uter si acopera partial (placenta praevia partiala) sau complet colul uterin (placenta praevia totala, cunoscuta si ca placenta praevia majora). Acest lucru poate provoca sangerari severe la nastere sau chiar in timpul sarcinii.

Multe femei care sunt diagnosticate cu o placenta joasa la inceputul sarcinii constata ca placenta se deplaseaza in sus pe masura ce uterul se mareste, cu toate acestea, daca placenta inca se afla in partea inferioara la 32 de saptamani, nu se va rezolva de la sine.

Care sunt simptomele placentei praevia?

„Detectarea placentei praevia se face in urma unei ecografii de rutina. Daca placenta praevia este detectata la sfarsitul primului trimestru sau al doilea trimestru, pozitia placentei se poate schimba odata cu cresterea de volum a uterului. Urmarirea acestui fenomen se face cu ajutorul ecografiei”, afirma dr. Ana Chioveanu.

Insa, in unele cazuri, placenta praevia nu este diagnosticata inainte de nastere, in special la placenta care este in apropierea orificiului colului uterin. Aparitia unei sangerari vaginale nedureroase in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina sugereaza prezenta acestei afectiuni.

Ce riscuri exista cu placenta praevia?

Este important ca medicul sa monitorizeze atat viitoarea mama, cat si fatul pentru a reduce riscul de complicatii. Riscurile posibile ale placentei praevia sunt:

Sangerare severa. Acest lucru poate aparea in a doua jumatate a sarcinii sau in timpul travaliului. Aceasta sangerare poate pune in pericol atat mama, cat si copilul, dar decesele cauzate de placenta praevia sunt incredibil de rare.

Nastere prematura. Sangerarea poate cauza o operatie de cezariana de urgenta, chiar inainte ca bebelusul sa ajunga la termen.

Cu toate acestea, placenta jos inserata in timpul primului si celui de-al doilea trimestru nu reprezinta un risc atat de mare, cele mai multe femei ducand sarcina la bun sfarsit fara complicatii. In schimb, placenta praevia care este detectata in ultimul trimestru de sarcina reprezinta o problema semnificativa.

Sarcina reprezinta una dintre cele mai frumoase, dar dificile perioade din viata unei femei. Urmarirea indeaproape a evolutiei sale este primordiala in vederea conceperii unui copil sanatos, aflat in afara oricarui pericol.

„Avand intotdeauna ca scop atingerea celor mai bune rezultate, ma dedic intru-totul fiecarei paciente oferind servicii complete de obstretica ginecologie. Pun pret pe o comunicare eficienta, respectuoasa si transparenta intre medic si pacient, intelegerea termenilor medicali de catre pacient fiind o prioritate pentru mine”, adauga dr. Chioveanu.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology si membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.

Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii dr. Chioveanu activeaza in urmatoarele 2 clinci: Spitalul Medicover si Femme Boutique Medical.

More in Sanatate