Fiecare parinte isi doreste tot ce este mai bun pentru copilul sau, mai ales daca ne referim la sanatate. Recoltarea celulelor stem la nastere a devenit o practica din ce in ce mai populara, fiind o asigurare a sanatatii copilului, dovedita de-a lungul multor ani de studii si cercetari. Boala cardiaca congenitala este unul dintre cele mai frecvente tipuri de defecte la nastere, care afecteaza functionarea normala a inimii. Din fericire, exista cercetari care dovedesc eficacitatea celulelor stem in ameliorarea acestor afectiuni.
Studii privind beneficiile celulelor stem pentru bolile cardiace congenitale
Studiile sustinute de catre Mayo Clinic examineaza posibilitatea de a ajuta copiii cu sindromul hipoplastic cardiac stang folosind celule stem proprii, izolate din sange ombilicoplacentar recoltat la nastere.
Sindromul hipoplastic cardiac stang este o afectiune congenitala care diminueaza semnificativ capacitatea ventricului stang in a sustine circulatia, fiindca aceasta parte a inimii este subdezvoltata. Copiii care sufera de aceasta afectiune necesita trei interventii chirurgicale intre primele zile de viata si pana la varsta de 4 ani, iar unii dintre pacienti au nevoie chiar de transplant de inima.
Studiul efectuat de catre Mayo Clinic monitorizeaza copii diagnosticati cu aceasta afectiune, diagnostic pus inca din timpul sarcinii. Cercetatorii au pregatit un protocol special pentru procesarea sangelui ombilicoplacentar, iar celule stem izolate au fost administrate pacientilor in cadrul celei de-a doua operatii efectuate in primele luni de viata.
Tinta studiului a fost confirmarea sigurantei procedurii prin absenta efectelor secundare severe. Rezultatele arata ca procedura este sigura pentru pacienti, iar datele incurajatoare referitoare la starea lor sustin continuarea cercetarii. Etapa urmatoare vizeaza monitorizarea eficientei procedurii, tinta finala fiind evitarea transplantului de inima, impreuna cu cresterea ratei de supravietuire a pacientilor pe termen lung.
O alta cercetare in desfasurare, efectuata de Spitalul de Copii C.S. Mott de la Universitatea din Michigan Health, analizeaza daca celulele stem, despre care s-a demonstrat ca au efecte regenerative la pacientii adulti, ar putea pastra tesutul cardiac si la copii pentru a-i ajuta sa intarzie sau, eventual, sa evite transplantul de inima in viitor.
Spitalul de Copii C.S. Mott de la Universitatea din Michigan Health, care are unul dintre cele mai mari programe de afectiuni cardiace congenitale, a inceput sa aplice terapia cu celule stem la bebelusii cu boala cardiaca cu un singur ventricul. Studiul include in mod specific copiii cu Sindromul hipoplastic cardiac stang, un defect in care ventriculul stang al inimii este subdezvoltat si nu poate pompa in mod eficient sangele in organism.
In ciuda progreselor semnificative in asistenta medicala si a tehnicilor chirurgicale, supravietuirea pe termen lung a copiilor cu ventriculi unici ramane limitata. Pentru aceste familii, singura terapie medicala viabila este transplantul de inima. Cercetarile sugereaza ca terapia cu celule stem poate avea potentialul de a consolida si imbunatati functia inimii la pacientii tineri care nu au alte optiuni de tratament.
In timp ce transplanturile de inima pot salva vietile acestor copii, optiunea este limitata de disponibilitatea donatorilor, iar cei cu sindromul inimii stangi hipoplazice sunt predispusi la rezultate mai putin promitatoare in comparatie cu alti beneficiari de transplant de inima.
Caracteristicile celulelor stem recoltate la nastere
„Celulele stem dintr-un cordon ombilical sunt mai tinere decat celulele stem adulte prelevate din corpul unui pacient. Acest lucru le ofera o putere regenerativa mai mare. Ele cresc mai repede si se reproduc mai rapid decat celulele stem adulte, care scad in numar si eficienta pe masura ce corpul imbatraneste”, afirma Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).
Fiind atat de tinere, celulele prelevate din cordonul ombilical nu apuca sa dezvolte anumite trasaturi care sa fie ulterior recunoscute si atacate de catre sistemul de imunitate al pacientului. Astfel, probabilitatea ca aceste celule sa fie respinse de catre pacient este nula cand vorbim despre transplatul autolog, adica transplantarea propriilor celule.
Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. Stem Cells Banks este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.
Daca vrei sa te pregatesti pentru venirea pe lume a micutului tau, Stem Cells Bank te invita la o serie de 2 Webinarii Gratuite, in parteneriat cu Centrul ProMama, ce vor avea loc pe 17 si 18 octombrie, de la ora 17:00. Cele 2 Webinarii se concentreaza pe intelegerea corpului in timpul sarcinii, travaliul si nasterea, alaptarea si ingrijirea bebelusului. Prin participarea la ambele Webinarii, se va elibera si certificatul de puericultura. Inscrie-te acum pe: http://stemcellsbank.ro/webinar.
Cele mai citite
-
Descoperire inovatoare în terapia cu celule stem pentru bolile intestinale rare
-
Progresele actuale ale terapiei pe bază de celule stem pentru bolile de rinichi
-
In premiera mondiala, oamenii de stiinta chinezi raporteaza tratarea cazurilor de diabet cu terapie celulara
-
Anemia Fanconi la copii – de ce este importantă recoltarea celulelor stem la naștere