Connect
To Top

Anestezia epidurala – este cu adevarat sigura?

Experienta nasterii este un subiect delicat, implicand un cumul de emotii si trairi. Cu toate ca fiecare nastere e diferita, travaliul este de cele mai multe ori, lung si dureros. Iar pentru a face aceasta etapa mult mai confortabila, mamicile au la dispozitie mai multe metode de reducere a durerii. Una dintre acestea este reprezentata de anestezia epidurala, o procedura foarte dezbatuta.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, explica ce presupune anestezia epidurala si cat de sigura este aceasta.

Cum si cand se administreaza anestezia epidurala pentru durerile de travaliu?

Daca alegi sa ti se administreze o epidurala, un anestezist va introduce un ac si un tub mic, numit cateter, in partea inferioara a spatelui. Acul este indepartat si cateterul este lasat pe loc pentru a furniza medicamente prin tub, dupa cum este necesar. Poti primi o epidurala in orice moment in timpul travaliului – la inceput, la mijloc sau chiar spre sfarsit – in urma recomandarii medicului.

Care este rolul anesteziei epidurale?

„Anestesia epidurala imbunatateste infinit experienta nasterii, realizand o „banda” de amorteala de la buric pana la picioare. Permite femeii sa ramana treaza si vigilenta pe tot parcursul travaliului, sa se poata plimba in voie, precum sa si simta presiune atunci cand va fi nevoie. Abilitatea de a simti presiunea travaliului in a doua etapa va permite mamicii sa impinga atunci cand este momentul nasterii copilul. Poate dura aproximativ 15 minute pentru ca procedura sa-si faca efectul”, afirma dr. Silviu Istoc.

Care este durata de actiune a anesteziei?

Se administreaza atata timp cat mamica are nevoie. Cantitatea de medicamente care se administreza prin epidurala poate fi marita sau redusa, dupa cum este necesar.

O epidurala poate incetini travaliul sau poate duce la o nastere prin cezariana?

Daca este realizata de catre un medic anestezist cu experienta, anestezia epidurala nu creste riscul de cezariana. Daca se exagereaza insa cu administrarea substantelor, se poate ajunge la sistarea contractiilor si incetinirea travaliului . Cand o femeie are nevoie de o cezariana, de obicei, au fost implicati alti factori, inclusiv dimensiunea sau pozitia copilului sau progresia lenta a travaliului din cauza altor probleme.

Exista riscuri si efecte secundare pentru mama? Dar pentru copil?

Cantitatea de medicamente care ajunge la bebelus epidurala este foarte mica si nu exista dovezi ca ar putea provoca vreun rau.

In ceea ce priveste mama, epiduralele sunt foarte sigure,iar complicatiile grave sunt extrem de rare. Cu toate acestea, ca si in cazul tuturor medicamentelor si procedurilor medicale, exista potentiale efecte secundare:

Scaderea tensiunii arteriale – Medicamentul poate scadea tensiunea arteriala, ceea ce poate incetini ritmul cardiac al bebelusului. Pentru a scadea acest risc, se vor administra lichide suplimentare in prealabil printr-o perfuzie. Uneori, medicul anestezist va administra un medicament pentru a mentine tensiunea arteriala normala.

Dureri de spate – Spatele inferior poate fi dureros acolo unde a fost introdus acul pentru a administra medicamentul. Aceasta durere nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile. Nu exista dovezi ca o epidurala poate provoca dureri permanente de spate.

Cefalee – In rare ocazii, acul strapunge invelisul maduvei spinarii, ceea ce poate provoca o durere de cap care poate dura cateva zile daca este lasata netratata. Daca apare aceasta situatie, discuta optiunile de tratament cu medicul anestezist.

Nasterea este un moment unic si emotionant, iar fiecare mamica ar trebui sa fie informata corect pentru a-si putea gestiona trairile si deciziile in cel mai corespunzator mod.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

More in Sanatate