Connect
To Top

Afectiunea care provocoaca sangerari si invinetiri rapide – cum poate fi ameliorata cu ajutorul celulelor stem

Afectiune rara ce poate duce la aparitia excesiva a vanatailor si la sangerari spontane sau mai abundente, purpura trombocitopenica imuna este o boala a sangelui caracterizata de un nivel anormal de scazut de trombocite in sange. Boala se dezvolta atat la adulti, cat si la copii, iar persoanele afectate de aceasta afectiune sangereaza si se invinetesc foarte repede.

Din fericire, evolutia medicinei a demonstrat caracteristicile unice ale celulelor stem in ameliorarea multor afectiuni mai mult sau mai putin grave. Astazi, specialistii de la Stem Cells Bank iti explica ce inseamna purpura trombocitopenica imuna si care este aplicabilitatea celulelor stem in acest caz.

Cauza aparitiei purpurii trombocitopenica imunologica

Purpura trombocitopenica imunologica, cunoscuta anterior ca purpura trombocitopenica este o afectiune caracterizata prin scaderea numarului de trombocite sau plachete sanguine sub limita inferioara normala.

Cauza acestei anomalii este o tulburare imuna/autoimuna, in care trombocitele sunt distruse ca urmare a prezentei anticorpilor dirijati impotriva unor componente membranare ale trombocitului. Trombocitele sunt celule (elemente) sanguine lipsite de nucleu, cu rol important in protectia impotriva sangerarilor la nivelul pielii si/sau mucoaselor. Riscul de sangerare creste direct proportional cu scaderea numarului de trombocite.

Manifestarile bolii

Purpura se poate manifesta la orice varsta, copiii fiind cel mai adesea diagnosticati (se considera chiar un varf al incidentei) intre 1-6 ani, in timp ce adultii (al doilea varf al incidentei) intre 30-40 de ani. Sangerarile pot fi externe sau manifestate ca hemoragii in organe si tesuturi si pot aparea chiar spontan, in absenta oricarei traume, existand risc fatal in cazul in care sangerarea este masiva si/sau in organe vitale (de exemplu, creier).

Alte simptome ale bolii pot fi:

  • Culoarea purpurie a pielii. Persoanele afectate de boala vor observa ca le apar vanatai mari desi nu stiu sa se fi lovit;
  • Mici puncte rosii sub piele, care sunt rezultatul sangerarilor;
  • Epistaxis (sangerari nazale);
  • Sangerare in cavitatea bucala si/sau in jurul gingiilor;
  • Ciclu menstrual abundent;
  • Sange in varsaturi, urina sau scaun;
  • Sangerare la nivel cranian, care poate pune viata in pericol.

Aplicabilitatea celulelor stem pentru purpura trombocitopenica imuna

Intr-un studiu de caz, patru pacienti, un barbat si trei femei, cu varste cuprinse intre 26 si 54 de ani, au primit perfuzie intravenoasa de celule stem mezenchimale derivate din cordonul ombilical pentru a trata simptomatologia cauzata de purpura trombocitopenica imuna cronica refractara.

Raspunsurile la transplant au fost obtinute la toti cei patru pacienti la sfarsitul celei de-a doua saptamani dupa transplant. Unul dintre pacienti a raspuns sustinut dupa o singura transfuzie, fara a fi nevoie de nicio terapie suplimentara in timpul urmaririi. Ceilalti trei pacienti au avut o recidiva in decurs de 1 an de la prima transfuzie, dar au raspuns bine la a doua transfuzie. Astfel, numarul trombocitelor din sangele lor a crescut semnificativ, ameliorand simptomele bolii.

Care este rolul celulelor stem?

„Celulele stem sunt responsabile de mentinerea sanatatii noastre. Cele recoltate la nastere din sangele ombilicoplacentar sunt celule stem adulte, pe deplin dezvoltate – fundamentale pentru sistemul nostru imunitar si pentru sange. Fiind recoltate la nastere, acestea reprezinta cea mai pura forma de celule stem, nefiind afectate de imbatranire sau de alti factori externi. Celulele stem sunt extrem de importante pentru organismul uman, deoarece ele se pot dezvolta in alte tipuri de celule (musculare, sanguine, s.a.), care pot forma la randul lor testuturi si organe in corpul uman”, afirma Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Nasterea copilului reprezinta o sansa unica pentru sanatatea lui in viitor: doar in momentul nasterii poate fi colectata o sursa unica de celule stem din cordonul ombilical.

Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, parintii au siguranta ca celulele stem ale copilului sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate.

In perioada 1-15 iunie, Stem Cells Bank va invita la Targul de Ziua Copilului. Sarbatorim impreuna cu REDUCERI de pana la 580 euro la pachetele de recoltare si stocare celule stem.

Inscrie-te la targ si beneficiaza de promotii speciale pentru familia ta! In plus, inscrierea la targ te califica automat pentru tragerea la sorti la care poti castiga un set de produse de ingrijire bebe si jucarii de la NextStep, iar garantat, vei primi un eBook gratuit cu sfaturi utile despre sarcina, nastere si ingrijirea bebelusului.

More in Sanatate