Connect
To Top

Prima vizita la ginecolog ca viitoare mamica. Ce presupune?


Tocmai ai aflat ca o sa devii mamica? Felicitari! Urmeaza o perioada pe cat de frumoasa si intensa, pe atat de delicata. Acum este momentul pentru prima vizita la medicul ginecolog in noul tau statut. Iar pentru ca poate este prima ta sarcina, nu stii ce presupune acest prim consult.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne va prezenta mai multe detalii despre prima vizita la ginecolog ca viitoare mamica.

Cand ar trebui sa imi programez prima vizita prenatala?

De indata ce ai obtinut un rezultat pozitiv la testul de sarcina, programeaza vizita la medic. Ingrijirea prenatala corespunzatoare este unul dintre cei mai importanti pasi in a avea o sarcina si un copil sanatos.

Cum ar trebui sa ma pregatesc?

Odata ce data consultatiei este in calendar, poti incepe cu o mica documentare:

Istoricul medical personal: vaccinuri pe care le-ati avut, boli sau interventii chirurgicale majore anterioare, alergii cunoscute, inclusiv alergii la medicamente.

Istoricul de sanatate mintala: orice istoric de depresie, tulburare de anxietate sau alte tulburari de sanatate mintala.

Istoricul  ginecologic: varsta primei menstruatii, detalii despre ciclul menstrual, daca ai probleme cu sindromul premenstrual, interventii chirurgicale ginecologice anterioare, antecedente de rezultate ale testului Papanicolau anormale.

Istoricul obstetrical: sarcini anterioare, inclusiv complicatii sau pierderi ale sarcinii si detalii despre nasterile anterioare.

Expunere potentiala la boala: orice boala contagioasa la care ai fost expusa recent.

Ce presupune acest prim consult?

Medicul va efectua un consult general. Va masura inaltimea, greutatea, tensiunea arteriala si ritmul cardiac. De asemenea, te va intreba detaliile mentionate mai sus despre statusul sanatatii tale.

In functie de momentul ultimei testari, este posibil sa fii nevoita sa faci un test Papanicolau, pentru screening in vederea depistarii cancerului de col uterin, dar si o examinare a secretiilor vaginale, pentru depistarea infectiilor si a bacteriilor. Daca ai deja aceste analize efectuate recent, in anul in curs, le poti aduce la urmatoarea ta intalnire cu medicul obstetrician.

Alte analize efectuate la inceputul sarcinii:

Grupa sanguina si Rh

„Aceasta analiza este importanta pentru depistarea incompatibilitatilor de tip ABO si Rh si trebuie realizata la ambii parteneri. In caz de incompatibilitate de tip Rh, pot aparea complicatii care ar putea conduce la pierderea sarcinii. In cazul in care mama are grupa 0 si/sau RH -, automat sotul va determina grupa de sange si Rh-ul”, afirma dr. Istoc.

Examinare pelvina

Aceasta examinare este necesara pentru depistarea chisturilor, a inflamatiilor ovarelor sau altor anomalii uterine. Examen de secretie a florei vaginale, intrucat anumite afectiuni depistate in acest fel nu pot fi tratate in timpul sarcinii.

„Un regim de viata sanatos este cheia succesului pentru o sarcina fara probleme. De asemenea, daca viitoarea mamica are grija de ea si de tot ceea ce o inconjoara, sarcina va decurge fara probleme si va ajuta fetusul sa se dezvolte bine. Este insa foarte important ca viitoarele mamici sa stie ca o vizita la medicul ginecolog reprezinta un pas la fel de important pentru sanatatea ei si a viitorului bebelus precum conceptia in sine. Astfel, femeile trebuie sa isi faca un set de analize cu doua – trei luni inainte de conceptie.”, spune Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

More in Sanatate