Connect
To Top

Fațetele dentare puse incorect pot crea migrene și dureri cervicale. Fațetele dentare condilografiate reprezintă soluția viitorului

Din ce în ce mai mult întâlnim o tendinţă manipulatoare de lungire a dinţilor din zona frontală superioară pentru a creşte în volum buzele şi a satisface dorinţa pacienţilor de a se asemăna cu vedetele de la Hollywood. Dr. Andi Drăguș aduce în România un nou concept de fațete dentare condilografiate, militând pentru beneficiile diagnosticării preventive şi conservarea funcţionalităţii dinţilor.

„Majoritatea oamenilor apelează la serviciile stomatologice pentru că sunt nemulţumiţi de modul în care arata dantura lor. Misiunea mea este să le explic pacienţilor că trebuie să caute problema în profunzime, dincolo de ce se observa la o primă vedere, dincolo de… estetică. De exemplu, puţini sunt cei ce ştiu cât de mult influenţează poziţia corectă a unui dinte pe arcadă şi cum aceasta poate influenţa postura corpului, iar o postură defectoasa a danturii poate fi sursa altor patologii cu care se confrunta: migrene, dureri cervicale, dureri la nivelul muşchilor fetei şi capului”, explică Dr. Andi Drăguș, fondatorul clinicii Dr. Drăguș.

Estetica dentară este o artă în sine, iar studiile în design ale doctorului Andi Drăguş – medic stomatolog, cu specializări în estetică, sistem cranio-mandibular şi implantologie – îi permit să aplice cunoștiințele de design în reconstrucţia dentară. Noţiunile teoretice despre lumina şi culoare, mai concret, aspecte ce ţin de opalescență, fluorescență, transparență şi echilibrul culorii sunt vitale pentru un tratament stomatologic profesionist. Însă, tratamentul nu se opreşte aici.

 „Estetică dentară este foarte importantă în secolul 21, dar nu poate să înlocuiască funcţionalitatea ATM (articulaţiilor temporo mandibulare). A nu se înţelege că nu realizăm lucrări de un înalt nivel estetic sau avem ceva împotriva esteticii dentare. Dorim ca pacienţii clinicii stomatologice să înţeleagă că oasele maxilar şi mandibular sunt cele care le influenţează estetica în primul rând şi apoi sunt dinţii şi diversele lucrări protetice pe care le realizăm (faţete prep sau no- prep, coroane dentare). Putem lungi grupul frontal superior dar numai după o analiză funcţională a mişcărilor de dinamică ale mandibulei. Această analiză de diagnosticare se numeşte condilografie şi este o metodă exactă şi neinvazivă, care implică un grad ridicat de rigurozitate, atât din partea medicului stomatolog, cât și din partea tehnicianului dentar, condilografia fiind cea care oferă reperele corecte și ajută tehnicianul să se apropie cât mai mult de forma dintelui inițial. Numai lucrând interdisciplinar putem să oferim pacientului un plan de tratament complex şi nu unul care este la modă sau pe Facebook”, adaugă dr. Andi Drăguş.

Pe baza acestui examen, sunt luați în considerare toți factorii ce pot influența rezultatul final: proporțiile buzelor, profilul gingiei, linia zâmbetului, tot ce ține de estetică facială și, de asemenea, de personalitatea pacientului. La toate acestea, se adaugă exactitatea cu care se măsoară dinamica, din punct de vedere al funcționalității articulației temporo-mandibulare, mișcările mandibulei și traseele pe care dinții le realizează pe arcadele antagoniste, astfel încât organismul să nu fie dezechilibrat, nici măcar la nivel micronic. Practic, este vital că lucrările protetice să nu fie doar de estetică dentară şi funcţionale, ci să fie realizate într-un echilibru articular. Apelând la condilografie eliminăm riscul de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular.

Important de menţionat este faptul că fiecare caz este unic şi de aceea dorinţele pacienţilor de a arăta ca într-o poză sau ca o vedetă internaţională de cele mai multe ori nu pot fi satisfăcute. Pacienţii trebuie să înţeleagă limitările fiecărui caz, datorate mişcărilor de dinamică ale mandibulei, care sunt un reflex dobândit în zeci de ani de viaţă. Cu alte cuvinte, nu orice caz (pacient) se califica pentru un tratament cu faţete dentare.

Cu multe cursuri de specialitate în Europa, cu patru masterate la Universitatea de Medicină din Berna, cu o specializare pe tema Sistem Cranio-Mandibular la Viena și cu un doctorat în implantologie în desfășurare, dr. Drăguș vorbește pasional și pe înțelesul tuturor despre toate aceste resurse pe care medicina modernă ni le oferă pentru a ne menține cât mai sănătoși. De asemenea, în ultimii 16 ani Andi Drăguş a organizat seminarii şi cursuri de formare profesională în ţară şi străinătate pentru colegii de breaslă, pe diverse teme, de la aplicarea principiilor de design şi stratificare (teoria culorii, teoria luminii) în stomatologie şi până la cursuri axate pe tehnici de diagnosticare cranio-mandibulară, implantologie şi protetică dentară.

Clinica stomatologică Dr. Drăguş abordează conceptul de medicină dentară interdisciplinara digitalizata şi estetică digitalizată prin tratamente avansate interdisciplinare, aflate la intersecţia dintre calitate şi funcţionalitate, ţinând cont de contextul personal al fiecărui pacient, pentru bună planificare pre- şi post-interventie, cu scopul de a preveni riscuri viitoare. Mai multe informații pe www.clinicadrdragus.ro.

More in Sanatate