In timpul sarcinii, viitoarea mamica poate observa cum fiecare parte a corpului se transforma. Unele modificari sunt mai vizibile, precum cresterea in greutate sau picioarele umflate, iar altele au loc in corp, precum fluctuatiile nivelurilor de hormoni. Un exemplu semnificativ este nivelul de zahar din sange.
Pe parcursul celor noua luni de sarcina, corpul schimba modul in care produce si foloseste insulina, un hormon care ajuta zaharul din alimentele pe care le consumi sa patrunda in celulele organismului, astfel incat sa poata fi folosit ca un combustibil. Modificarile normale ale acestui proces vor face ca nivelul zaharului din sange sa fluctueze. Un nivel de zahar din sange prea crescut sau prea scazut poate provoca probleme atat pentru fat, cat si pentru viitoarea mama.
Modificarile incep devreme si continua pe tot parcursul sarcinii
„In primul trimestru, corpul foloseste insulina mai eficient, astfel incat nivelurile de zahar din sange (glucoza) sunt mai mici decat in mod normal, deoarece atat placenta, cat si copilul folosesc glucoza pentru a creste.
In al doilea si al treilea trimestru, incep sa apara alte modificari importante. Hormonii produsi de placenta incep sa provoace rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca insulina nu este la fel de eficienta pentru a introduce zahar in celulele tale”, afirma dr. Silviu Istoc.
Acest lucru face ca nivelul zaharului din sange sa creasca dupa masa si, desi acest lucru ofera fatului in curs de dezvoltare o cantitate constanta de combustibil si substante nutritive, aceasta schimbare poate determina uneori aparitia diabetului la mama – numit diabet gestational.
Cum afecteaza diabetul sarcina?
Diabetul devine din ce in ce mai frecvent in timpul sarcinii. Pana la 10% dintre femei sufera de diabet in timpul sarcinii. Desi majoritatea femeilor care sufera de diabet in timpul sarcinii au forma gestationala, este posibil sa se dezvolte alte tipuri de diabet. Daca diabetul este diagnosticat in primul trimestru de sarcina, atunci va fi probabil diabetul de tip 2.
Daca o femeie este expusa riscului de a dezvolta diabet, atunci va fi supusa, in mod normal, unui test de diabet gestational in timpul primei sale vizite prenatale. Factorii de risc pentru diabetul gestational includ:
- Supraponderalitatea
- A avea un parinte sau un frate cu diabet zaharat
- Aparitia diabetului gestational sau rezistenta la insulina in trecut
- Nasterea anterioara a unui copil cu o greutate mare (peste 9 kilograme)
- Stare de sanatate instabila, boli de inima, tensiune arteriala crescuta sau colesterol ridicat
- Inactivitatea fizica
„Diabetul gestational nu este, de obicei, diagnosticat decat in al doilea sau al treilea trimestru. Daca nu sunt prezenti factori de risc pentru diabet, atunci se face un test oral de toleranta la glucoza intre saptamana 24 si 28 de sarcina. Daca nivelul zaharului din sange rezultat este de 190 miligrame pe decilitru (mg / dL) sau mai mare, atunci exista diabet gestational”, adauga dr. Istoc.
Importanta monitorizarii si gestionarii zaharului din sange
Daca ai orice tip de diabet, este important sa-ti urmaresti nivelul zaharului din sange pentru a te asigura ca nu este prea mare sau prea scazut. Montirozarea permanenta va ajuta la prevenirea problemelor.
Femeile cu diabet gestational vor fi incurajate sa isi verifice nivelul zaharului din sange de patru ori pe zi – o data dimineata si apoi la doua ore dupa fiecare masa. Daca alimentatia si exercitiile fizice aduc nivelul glicemiei aproape de limita normala, atunci probabil ca se va reduce efectuarea testului la doua ori pe zi. Dar daca modificarile stilului de viata nu tin diabetul sub control, atunci ai putea avea nevoie de injectii regulate cu insulina.
Insulina este prima linie de tratament pentru diabet in timpul sarcinii, intrucat insulina nu traverseaza placenta. Deoarece rezistenta la insulina creste in al doilea si al treilea trimestru, doza de insulina poate fluctua.
In timpul travaliului si al nasterii, rezistenta la insulina va scadea rapid. Pentru o femeie care ia insulina, aceasta schimbare poate duce la nevoi diferite de insulina in timpul travaliului si post-partum. Daca dezvolti diabet gestational, vei avea nevoie de un alt test de toleranta la glucoza pe cale orala la 4-12 saptamani dupa nastere, pentru a determina daca diabetul a disparut.
O femeie care are diabet gestational are un risc mult mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, desi modificarile stilului de viata, inclusiv alimentatia sanatoasa si activitatea fizica regulata, pot reduce acest risc.
Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.
Cele mai citite
-
Descoperire inovatoare în terapia cu celule stem pentru bolile intestinale rare
-
Progresele actuale ale terapiei pe bază de celule stem pentru bolile de rinichi
-
In premiera mondiala, oamenii de stiinta chinezi raporteaza tratarea cazurilor de diabet cu terapie celulara
-
Anemia Fanconi la copii – de ce este importantă recoltarea celulelor stem la naștere