Connect
To Top

Pacienții români pot acum beneficia de stomatologia digitală. Care sunt avantajele?

 

Odată cu progresul fulgerator al tehnologiei, stomatologia digitală nu mai este demult o modă, ci a devenit o necesitate, având avantaje semnificative față de stomatologia convențională. Tehnologia din ziua de azi permite depistarea mult mai ușoară a problemelor, iar abordarea medicală integrată, prin tratamente interdisciplinare și metode digitalizate, oferă posibilitatea de a identifica cu precizie problemele fiecărui pacient și de a le rezolva în cel mai favorabil context, într-un timp foarte scurt. Condilografia și scanarea intraorală sunt doua dintre cele mai căutate și aplicate metode digitalizate.

Dr. Andi Drăguș, medic specialist în implantologie, periodontologie, sistem cranio-mandibular, estetică dentară și unul dintre puținii specialiști din România în analiza condilografică, ne explică în detaliu ce presupune atât condilografia, cât și scanarea intraorală.

Condilografia, avantajul unei diagnosticari complexe

Condilografia este o tehnică de diagnosticare non-invazivă a articulației temporo-mandibulare (ATM). Este recomandată în cazurile reabilitărilor complexe, pe dinți naturali și implanturi dentare, precum și în tratamentele ortodontice.

„Aceasta se realizează cu ajutorul condilografului, care este un dispozitiv complex, cu o componentă mecanică și una electronică, conectată la un computer, ce conține un soft cu ajutorul căruia, medicul dentist, cu specializare pe sistem cranio-mandibular poate vizualiza obiectivele viitoare ale tratamentului medical. Condilograful înregistrează micronic toate mișcările de dinamică ale mandibulei – rotaţia si translaţia, permiţând setarea și personalizarea obiectivelor tratamentului stomatologic”, explică dr. Andi Drăguș.

Avantajele condilografiei sunt nenumărate. În primul rând, diagnosticararea celor două articulații temporo-mandibulare este precisă, oferind o predictibilitate a planului de tratament. Un al doilea avantaj îl reprezintă lipsa riscului de dezechilibrare a sistemului cranio-mandibular în urma lucrărilor protetice. De asemenea, timpul de lucru în cabinet la multiple probe este micșorat. Mai mult decât atât, persoanele care au probleme la nivelul cranio-mandibular și prezintă simptome precum: durere la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare, în zona urechii, a cefei, a gâtului, la deschiderea largă a gurii şi chiar în timpul masticaţiei, le pot depista acum cu ajutorul acestei analize rapide.

Indiferent că avem un plan de tratament protetic cu protezare pe implanturi sau combinat implanturi cu dinţi naturali, un wax-up diagnostic, un aparat ortodontic, o repoziţionare mandibulară, o intervenţie de chirurgie dentară, toate aceste planuri de tratament trebuiesc realizate extra oral. De aceea este nevoie de un dispozitiv care să le susţină foarte exact faţă de realitatea intraorală.

Scanarea intraorală, cea mai rapidă și comodă metodă de amprentare dentară

Scanarea intraorală este cea mai recentă, exactă, confortabilă și rapidă metodă de redare a campului protetic, fiind un dispozitiv care realizează aproximativ 3.000 de poze tridimensionale pe secundă, într-un soſt special, oferind o acuratețe maximă.

„Procedura este extrem de rapidă, de aproximativ 2 minute pentru a scana o arcadă dentară, în timp ce ocluzia dentară necesită doar 40-60 secunde. Toate aceste informații se transmit apoi prin internet direct către laboratorul de tehnică dentară, evitându-se, astfel, deformările și eventualele modificări din timpul transportului între cabinet și laborator”, adaugă dr. Andi Drăguș.

Dacă avantajele scanării intraorale nu sunt deja evidente, putem menționa: acuratețe înaltă, amprentare rapidă ce nu produce disconfort, calitate superioara a dispozitivelor protetice, înregistrare automată și imediată a culorii, dar și reducerea la minim a îndepărtării țesuturilor dentare în timpul unei preparări.

Scanarea intraorală este ultima tehnologie folosită pentru realizarea planurilor ortodontice, prin care medicii şi tehnicienii dentari pot reproduce forma şi mărimea exactă a dinţilor în diverse materiale, folosindu-le că modele. Ulterior pe acestea se pot face anumite măsurători, se pot proba aparate ortodontice şi lucrări dentare înainte de a fi probate și finalizate în cavitatea bucală.

Din ce în ce mai mulți pacienți trec pragul unui cabinet stomatologic având nevoie de lucrări complexe, iar fără un echipament de ultimă generație acestea nu ar putea fi duse la bun sfârșit. De aceea, Clinica Dr. Andi Drăguș, este dotată cu echipament inovator punându-se accent pe stomatologie digitalizată, pentru ca fiecare pacient să primească servicii de cea mai înaltă calitate.

Cu multe cursuri de specialitate în Europa, cu patru masterate la Universitatea de Medicină din Berna, cu o specializare pe tema Sistem Cranio-Mandibular la Viena și cu un doctorat în implantologie în desfășurare, dr. Drăguș vorbește pasional și pe înțelesul tuturor despre toate aceste resurse pe care medicina modernă ni le oferă pentru a ne menține cât mai sănătoși. De asemenea, în ultimii 16 ani Andi Drăguş a organizat seminarii şi cursuri de formare profesională în ţară şi străinătate pentru colegii de breaslă, pe diverse teme, de la aplicarea principiilor de design şi stratificare (teoria culorii, teoria luminii) în stomatologie şi până la cursuri axate pe tehnici de diagnosticare cranio-mandibulară, implantologie şi protetică dentară.

Clinica stomatologică Dr. Drăguş abordează conceptul de medicină dentară interdisciplinara digitalizata şi estetică digitalizată prin tratamente avansate interdisciplinare, aflate la intersecţia dintre calitate şi funcţionalitate, ţinând cont de contextul personal al fiecărui pacient, pentru bună planificare pre- şi post-interventie, cu scopul de a preveni riscuri viitoare. Mai multe informații pe www.clinicadrdragus.ro.

More in Sanatate