Connect
To Top

Cum afecteaza fibromul uterin sarcina? Afla totul de la un medic ginecolog

Fibroamele sunt tumori care cresc in tesutul muscular din uter. Pot fi la fel de mici ca un bob de mazare sau mai mari decat un grapefruit. Pot creste in afara peretelui uterin, in interiorul cavitatii uterine sau in interiorul peretelui uterin. Cu toate acestea, nu sunt tumori maligne. Exista femei care au mai multe fibroame de diferite dimensiuni.

Se estimeaza ca 40% pana la 60% dintre femei au fibroame pana la varsta de 40 de ani. Pana la 80% dintre femei dezvolta atfel de afectiune pana la varsta de 50 de ani. Insa, in timpul sarcinii detectarea lor nu este intotdeauna usoara. Acest lucru se datoreaza faptului ca in aceasta perioada muschii uterului se dezvolta ingreunand identificarea fibromelor, alteori fibroamele sunt mascate de fat si nu sunt atat de evidente ecografic.

In cele mai multe cazuri, femeile carora li s-a diagnosticat fibromul uterin au sarcini normale, dar uneori pot aparea probleme. Astfel, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital ne prezinta cum fibromul uterin poate afecta sarcina.

Probleme in primul trimestru

„Cele mai multe fibroame cresc in timp ce femeia poarta sarcina, insa daca se intampla, cel mai probabil, acesta se va dezvolta in primele 3 luni (primul trimestru). Cauza consta in faptul ca fibroamele au nevoie de un hormon numit estrogen pentru a creste, iar o corpul unei gravide produce o cantitate mult mai mare decat in mod normal”, afirma dr. Silviu Istoc.

Principalele probleme care ar putea aparea sunt:

Sangerari si durere. Intr-un studiu efectuat pe mai mult de 4.500 de femei, cercetatorii au descoperit ca 11% dintre femeile care aveau fibroame aveau sangerari si 59% aveau doar dureri. Iar, 30% dintre femei au avut atat sangerari, cat si dureri in primul trimestru.

Pierderea sarcinii. Femeile cu fibroame uterine sunt mult mai predispuse sa piarda sarcina in timpul sarcinii timpurii decat femeile care nu au dezvoltat aceasta afectiune (14% fata de 7,6%). Mai mult daca atat, daca fibroamele sunt multiple sau foarte mari, riscul creste si mai mult.

Al doilea si al treilea trimestru

Pe masura ce uterul se extinde pentru a face loc bebelusului, acesta se poate impinge impotriva fibromului. Acest lucru poate cauza o serie de probleme in timpul sarcinii:

Durere. Este cel mai frecvent simptom al fibroamelor, mai ales daca sunt de dimensiune mare. Uneori, fibroamele se pot necroza, ceea ce poate provoca crampe si disconfort.

Dezlipirea de placenta normal inserata. Studiile in curs de desfasurare par sa arate ca femeile insarcinate ce au fibroame uterine au sanse mult mai mari de dezlipire de placenta decat femeile fara fibroame. Asta inseamna ca placenta se desprinde de peretele uterului inainte ca bebelusul sa fie nascut. Este o afectiune foarte grava, deoarece bebelusul nu va primi suficient oxigen, iar mama poate avea sangerari abundente.

Nastere prematura. Exista un risc ridicat de nastere prematura pentru femeile care au dezvoltat fibroame uterine.

In general, fibromul uterin nu este indepartat in timpul sarcinii. Eliminarea sa pe cale chirurgicala ar putea afecta dezvoltarea fatului. Pe de alta parte, fibromul este eliminat in cazuri rare si doar atunci cand acesta se afla in afara uterului (fibromul pediculat), unde este accesibil fara a afecta sarcina.

„Am avut un caz al unei paciente care a descoperit ca fibromul uterin de care stia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 saptamani dupa ce a ramas insarcinata, iar in urma consulturilor ginecologice, cele doua opinii medicale anterioare au luat in calcul intreruperea sarcinii, efectuarea operatiei de indepartare a fibromului uterin si apoi o noua incercare a femeii de a avea un copil. A fost una din cele mai impresionante interventii realizate personal, indepartarea unui fibrom gigant, in prezenta unei sarcini de 8 saptamani. Urmarea operatiei de indepartare a fibromului uterin in sarcina a decurs normal, absolut fara niciun eveniment,  ajungand la termen ”, explica dr. Silviu Istoc.

Daca aveti fibroame uterine si doriti sa intemeiati o familie, discutati cu medicul dumneavoastra ginecolog despre optiunile de tratament si riscurile provocate. Impreuna, puteti decide ce este cel mai sigur pentru viitoarea dvs. sarcina.

Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

More in Sanatate