Connect
To Top

5 lucruri uimitoare despre dezvoltarea fatului in uter

Nu este un secret faptul ca sarcina transforma intregul organism. In momentul in care o femeie poarta un copil in pantece, corpul ei trebuie sa treaca prin multe ajustari pentru a se asigura ca ea si copilul vor traversa fara niciun risc cele aproximativ noua luni.

Mai mult decat atat, fatul trece, de asemenea, prin schimbari remarcabile in timp ce creste in uterul mamei si este mai constient de ceea ce se intampla in lumea exterioara decat ai crede.

Astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, prezinta 5 lucruri uimitoare pe care ar trebui sa le cunosti despre dezvoltarea fatului in uter.

  1. Bebelusul are gust

Anumite alimente pe care le consumi pot fi detectate in lichidul amniotic. Cercetarile arata ca arome puternice, cum ar fi usturoiul, anasonul, ghimbirul, dar si cele dulci pot schimba gustul lichidului amniotic. Inca din saptamana a 15-a de sarcina, bebelusul incepe sa arate o preferinta pentru mancarea mai dulce – inghitind mai mult lichid amniotic cand este dulce si mai putin cand este mai amar. De asemenea, poate si sughita. Sughiturile incep in primul trimestru, desi este posibil sa le simti mai tarziu in timpul sarcinii. Cercetarile, publicate in Pediatrics.com, au constatat ca alimentele pe care le consumi pot influenta preferintele alimentare ulterioare ale bebelusului tau, astfel incat, cu cat vei manca o varietate mai mare de alimente, cu atat este mai probabil ca bebelusul sa se bucure de acestea cand va fi mai mare.

  1. Fatul inghite propria urina

Pana la sfarsitul primului trimestru, bebelusul incepe sa produca urina. Desigur, nu exista o modalitate de evacuare, decat in lichidul amniotic. Acesta este apoi inghitit, digerat, trece prin rinichi si procesul se repeta. Si, desi acest lucru poate parea cu adevarat dezgustator – lichidul este complet steril si nu ii face rau bebelusului.

  1. Bebelusul deschide ochii in burtica

Vederea lui este limitata, dar bebelusul tau deschide ochii de la aproximativ 28 de saptamani si poate distinge lumina de intuneric. Bebelusii pot detecta lumina in jurul saptamanii 16, dar ochii lor nu sunt recognoscibili decat in jurul saptamanii 20. Din saptamana 28, cercetarile au aratat ca bebelusii clipesc si deschid ochii. Adesea bebelusul tau va raspunde cu o miscare mai intensa la surse puternice de lumina, cum ar fi lumina soarelui sau o lanterna indreptata spre burta.

  1. Fatul te aude

Structurile urechii interne ale bebelusului s-au format dupa 16 saptamani, permitandu-i sa auda sunete. Pana la 24 de saptamani s-au format cohleea, timpanul, urechea medie si restul structurilor. De acum inainte, bebelusul iti poate auzi bataile inimii, precum si respiratia. Mai mult decat atat, te poate auzi vorbind. De aceea, este important sa nu stai in medii poluate fonic.

  1. Bebelusul plange in uter

Studiile au descoperit ca bebelusii par sa planga in pantece inca din saptamana 28. Cercetatorii de la Centrul Medical Carolinas din SUA au descoperit acest lucru intamplator in timp ce investigau efectele expunerii la tutun si cocaina asupra raspunsurilor bebelusilor la stimularea vibroacustica. Inregistrarile lor cu ultrasunete si video au aratat ca bebelusii au expresii faciale care seamana cu plansul.

Sarcina este o etapa extrem de frumoasa a vietii, care nu inceteaza sa ne surprinda.

Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi; marturie in acest sens, stau numeroasele interventii chirurgicale noninvazive pentru restabilirea fertilitatii.

More in Sanatate